Što jesti i kako se ponašati za vrijeme menstruacije

Savjeti holističke nutricionistkinje Alise Vitti iz knjige 'Woman Code'

Holistička nutricionistkinja Alisa Vitti u knjizi Woman Code objašnjava hormonske promjene pojedinih faza menstruacijskog ciklusa te savjetuje kako se ponašati i što jesti da bi hormoni za vrijeme menstruacije ostali u ravnoteži jer smatra da se tako mogu riješiti brojne zdravstvene tegobe.

Umjesto čokolade i sladoleda, savjetuje kako je u razdoblju menstruacije tijelu potrebno pružiti obilje nutritivno bogate hrane: bjelančevina, zdravih masnoća te voća i povrća niskog glikemijskog indeksa, koje će održavati stabilnu razinu šećera u krvi i pružiti organizmu izvor vlakana i antioksidansa. Usto, kako se krvarenjem gube željezo i cink, dobro je nadoknaditi ove minerale konzumirajući plodove mora te kelp i nori alge.

A ako žudite za nečim toplim i umirujućim, nema ničeg boljeg od variva i juha. Kako se zbog pada razine hormona za vrijeme menstruacije smanjuje i količina energije, potrebno je, smatra Vitti, kardio aktivnost zamijeniti nekom laganijom tjelovježbom. Stoga, da biste se za vrijeme ciklusa bolje osjećali, umjesto odlaska na trčanje ili kružni trening, radije šetajte, vježbajte yin jogu ili pilates na prostirci.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr