Noge s izraženim venama ne bi trebalo sunčati

Kad ujutro krenete od kuće, kao da hodate po oblacima, no kako dan odmiče, noge vam postaju sve teže, a stajanje jedva podnošljivo. Ako vam vrućine stvaraju probleme s bolovima u nogama, venama i kapilarama, poslušajte savjete dermatovenerologinja

Toplo-hladne kupke

Ako tijekom vrućina osjećate bolove i težinu u nogama, a zglobovi su vam skloni naticanju, uzrok tomu vjerojatno su visoke temperature i dugotrajno stajanje. Kao jedno od rješenja za ublaživanje težine u nogama, dermatovenerologinja Ivana Manola preporučuje stari holistički pristup - Kneippovu hidroterapiju. Iako zvuči složeno, riječ je o jednostavnoj toplo-hladnoj kupki koju si možete priuštiti kod kuće (naizmjenično tuširanje hladno-toplom vodom koje uvijek završava hladnim mlazom).

Ako Kneippova kupka ne pomaže pa uz težinu osjećate i bolove, peckanje ili toplinu u nogama, Manola preporučuje mazanje gelom na bazi divljega kestena ili heparinom tijekom dana, a prije spavanja kremom ili mašću s tim sastojcima. Tegobe s venama i kapilarama mogu ublažiti i dodaci prehrani sličnog sastava. „Tablete koje sadržavaju flavonoide, ekstrakt divljega kestena, veprine ili ginka pospješuju cirkulaciju i jačaju tonus krvnih žila, dok minerali poput mangana i magnezija imaju bitnu ulogu u sintezi kolagena koji podupire stijenke krvnih žila”, objašnjava dermatovenerologinja.

Naglašava i važnost vježbanja koje će ublažiti spomenute tegobe: „Plivanje, vožnja bicikla, hodanje u moru (razina vode neka bude iznad koljena) ili bosonoga šetnja po pijesku ojačat će mišiće i potaknuti cirkulaciju.”

Ne na jako sunce

Dakle, morski su sportovi dobrodošli, ali trebali biste odus­tati od fanatičnog štovanja sunca, korištenja solarija i saune, kao i depilacije vrućim voskom ili anticelulitnih tretmana koji zagrijavaju kožu. Dermatovenerologinja Marija Buljan iz zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice napominje da osobe koje imaju problema s venama i kapilarama ne bi smjele nesmotreno uživati u sunčanju.

„Preporučujem hladovinu i podizanje nogu na povišeno. Noge koje imaju problema s kapilarama i venama nikako se ne smiju sunčati jer zbog hemoglobina u kapilarama postoji velik rizik nastanka neprivlačnih mrlja na koži umjesto preplanulosti”, upozorava. Ne možete li odoljeti ljetnim radostima i planirate dan provesti na plaži, uz nanošenje visokog zaštitnog faktora potrebno je noge prekriti hladnim mokrim ručnikom, savjetuje Ivana Manola.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr