Kandidijaza - simptomi i najbolja prehrana

Candida albicans gljivica je koja prirodno nastanjuje vaginalno područje i probavni trakt, no zbog prisutnosti previše šećera i rafiniranih proizvoda kojima se hrani može se namnožiti i proširiti tijelom, što se naziva sistemskom kandidijazom...

Kandidijaza može izazvati mnoge štetne i dalekosežne posljedice po organizam. Kako proizvodi određene toksine, organizam na nju reagira nadimanjem, umorom, vjetrovima, zatvorom ili proljevom, a njezino množenje karakterizira snažna potreba za slatkom hranom.

Osobe s proširenom kandidom u organizmu često pate od glavobolja i migrena, uznemirenosti, kožnih osipa, bolova u zglobovima, nesanice i slično, a slabi i imunosni sustav. Pritom, ova gljivica nije „izbirljiva“, odgovaraju joj sve vrste šećera pa će rasti i od onih koje smatramo zdravijima, poput prirodnog voća iz šećera, meda i ugljikohidrata iz žitarica.

Stoga je za njezino iskorjenjivanje iz prehrane privremeno potrebno izbaciti apsolutno sav šećer i rafinirana brašna i žitarice. Kad ovakva dijeta započne, simptomi će biti najjači jer gljivice pri uništenju otpuštaju najviše toksina. Ovaj proces jednostavno treba izdržati jer nakon čišćenja raste energija, sposobnost koncentracije i poboljšava se opće zdravstveno stanje.

Kandida - što kad se naruši ravnoteža?

Octom i vitaminom C protiv kandide

 

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr