Kandida - kako ponovno uspostaviti ravnotežu?

Kandida je gljivica koja živi u našem organizmu i u normalnim uvjetima ne uzrokuje nikakve tegobe, ali kad se naš imunitet naruši zbog stresa, neadekvatne prehrane, uzimanja antibiotika i slično, može nabujati i uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Među najčešćima su vaginalne infekcije koje se učestalo ponavljaju. Otkrijte kako spriječiti, ali i liječiti posljedice nabujale kandide

Kad imunitet oslabi...

Mnogim ženama kandida je sinonim za ginekološke probleme. Riječ je, naime, o gljivici latinskog naziva Candida - najčešćem uzročniku vaginalnih infekcija. Rod Candida obuhvaća brojne vrste gljivica, no u ljudskom organizmu najzastupljenija je Candida albicans koja je prirodno prisutna na koži i sluznicama.

Kada tjelesni obrambeni sustav normalno funkcionira, kandida je neškodljiva jer je pod kontrolom takozvanih dobrih bakterija koje održavaju naš imunitet. No, čim imunitet oslabi, dobre bakterije teško izlaze na kraj s kandidom koja se počinje razmnožavati, izazivajući infekcije.

Začarani krug

Gljivične infekcije kandidom (kandidoze ili kandidijaze) najčešće se pojavljuju zbog uzimanja antibiotika, hormonskih promjena, neregulirane šećerne bolesti, poremećaja imuniteta izazvanih nepravilnom prehranom i stresom.

U žena je na udaru kandidoze osobito genitalni sustav, a borba s gljivicama često se pretvara u začarani krug. Naime, iako su dostupni razni lijekovi za gljivične infekcije – antimikotici u obliku tableta, vaginaleta, krema ili masti – nerijetko oni samo privremeno pomognu ukloniti simptome gljivične infekcije rodnice (svrbež, crvenilo, pojačani iscjedak neugodna mirisa, osjećaj žarenja i nelagode pri mokrenju i spolnom odnosu), a potom se upala uporno vraća.

Biorezonancijom protiv kandide - prirodna i brza pomoć

Najbolji pH

Kiselost rodnice Dr. Darko Husar, specijalist ginekologije i porodništva, kaže da nije problem u lijekovima jer su oni dokazano učinkoviti, nego u tome što žene često ne održavaju prirodnu kiselost rodnice na pravilan način, a upravo je to nužno za postojanu zaštitu od infekcija.

“Gljiva Candida albicans ubraja se među uzročnike infekcija koji nisu spolno prenosivi, nego žive u svima nama. Nju nosimo na koži u obliku spora koje ‘čekaju svojih pet minuta’ da se razmnože ako se stvore povoljni uvjeti. To se u rodnici događa kada se poremeti, odnosno smanji, kiselost - pH.

žena žena

Pretjerana higijena neodgovarajućim sredstvima

U rodnici su prisutne laktobakterije (poznate i kao Doederleinovi bacili) koje proizvode mliječnu kiselinu važnu za održavanje normalne kiselosti rodnice (pH od 4,1 do 4,9). Na tome počiva sposobnost samočišćenja i samoobrane rodnice od štetnih mikroorganizama. Ako taj mehanizam zataji, nastaju promjene u izgledu, količini i mirisu vaginalnog iscjetka. Može biti obilan ili, rjeđe, oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast ili sukrvav. Često se može pojaviti i neugodan miris.

Antikandida dijeta

Iako kiselost rodnice može biti smanjena zbog već spomenutih uzroka (antibiotici, hormonske promjene, šećerna bolest...), problemi se često pojavljuju zbog ‘pretjerane’ higijene s nepotrebnim ispiranjem rodnice”, upozorava dr. Darko Husar dodajući da treba pustiti rodnicu da sama održava svoju čistoću i prati se samo izvana, a izbjegavati tuširanje rodnice uz uporabu različitih sapuna i dezodoransa.

Ne ispirite rodnicu

“Nikako mlazom tuša ne valja ispirati rodnicu, a naročito ne nakon spolnog odnosa, jer to samo potiče nove infekcije. Mlazom tuša spore gljiva unesu se u rodnicu s okolne kože, a kiseli sadržaj rodnice ‘razblaži’ se kao da u ocat dodate vodu, što pomaže gljivicama da još bolje rastu.

Tako se žene tjednima i mjesecima mogu vrtjeti u začaranom krugu – kada se tegobe pojave, povećaju higijenu, a zapravo sve pogoršaju. Imaju osjećaj da infekcija stalno postoji te da lijekovi ne djeluju. No lijekovi su djelotvorni, samo u rodnici mora biti dovoljno kiselo da bi se onemogućio daljnji razvoj gljivica.

Simptomi nabujale kandide u organizmu

Izbjeći "greške u koracima"

U tome mogu pomoći probiotici i drugi preparati za održavanje povoljne kiselosti u rodnici”, objašnjava ginekolog te ističe kako je prije liječenja potrebno obaviti mikroskopski pregled vaginalnog iscjetka kako bi se pouzdano utvrdilo koji je uzročnik infekcije.

“Liječenje se najčešće provodi lokalno, dakle vaginalnim tabletama, no ponekad je potrebna i peroralna terapija. Uz pravilnu i točnu dijagnozu, liječenje je obično kratkotrajno, s brzim poboljšanjem, bez posljedica. Ipak, vaginalna se gljivična infekcija ne može riješiti ‘jednom i zauvijek’, tako da se nikad više ne ponovi. Zbog raširenosti kandide infekcija se povremeno može iznova pojaviti, no svakako se može izbjeći to da se zbog ‘greške u koracima’ infekcije često ponavljaju i dugo traju”, kaže dr. Darko Husar.

Kandida - što kad se naruši ravnoteža?

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr