Dobrobiti nenošenja grudnjaka

Većina žena nosi grudnjak. Čine to da bi izgledale pristojno i privlačno. Premda ima niz situacija u kojima ga uistinu treba nositi, ima i takvih u kojima ga možemo ostaviti kod kuće. Evo koje su dobrobiti (bar povremenog) nenošenja grudnjaka

Poboljšava se izgled grudi
Nenošenje grudnjaka ne dovodi do opuštenih grudi. Dugogodišnja francuska studija dokazala je da većina grudnjaka ima upravo suprotan učinak, s vremenom grudi postaju sve opuštenije. Zbog kontinuiranog „podržavanja” grudnjakom, prsni mišići slabe i grudi gube svoju čvrstoću. Da bi vaše grudi bile čvrste i lijepog oblika, najbolje ih je pustiti prirodne.

Bolji noćni san
Već se neko vrijeme zna da spavanje s grudnjakom nije dobro. Postoje i neke tvrdnje da to uzrokuje rak dojke, no to je malo vjerojatno i nije dokazano. No, ono što je sigurno, spavanje s grudnjakom nije udobno i može vam poremetiti san.

Bolji protok krvi
Uska odjeća slabi protok krvi u tijelu. Često nošenje uske odjeće, pogotovo uskih grudnjaka, može loše utjecati na cirkulaciju jer pritišće glavne krvne žile, što su istraživanja i dokazala.

Zdravije grudi
Studija je također dokazala da nenošenje grudnjaka pridonosi zdravlju grudi. Osim što se poboljšava protok krvi, znoj i nečistoće ne zadržavaju se na koži ispod uskog grudnjaka.

Ušteda
Kvalitetni i lijepi grudnjaci su skupi, pa novac ušteđen na njihovu kupnju možete usmjeriti u nešto što vam je važnije.

Povećanje grudi
Grudnjak sprječava da se grudi suprotstavljaju gravitaciji. Kada se grudi „bore” sa silom gravitacije, prsni mišići su aktivni i veličina grudi se povećava. Odbacite li grudnjak, možete povećati grudi za jedan broj!

Zdravije tkivo dojki
Kao dio 15-godišnje studije, znanstvenici su otkrili da nošenje grudnjaka može sprječavati rast zdravog tkiva dojki. Zdravo tkivo dojki je važno iz mnogo razloga jer ono smanjuje izglede za pojavu različitih bolesti grudi, među kojima i rak dojke, te podržava grudi i pomaže jačanju mišića grudi, a rezultat su prirodno veće, čvršće i okruglije dojke.

Udobnost
Ovo je vjerojatno najbolji razlog za odbacivanje grudnjaka. Nema boljeg osjećaja olakšanja nego kada skinete grudnjak nakon dugo dana.

Izvor: www.ba-bamail.com

Pripremila Snježana Krčmar