Biljke koje uravnotežuju hormone

Žene su od pamtivijeka za svoje probleme pronalazile pomoć u ljekovitom bilju od kojeg su izrađivale čajeve, kupke, pomade, macerate, tinkture i eterična ulja. Većina preparata i načini njihove primjene do danas se nisu promijenili. Iako su za svaku biljku opisana njena svojstva, dobro bi bilo prije uporabe raspitati se kod liječnika ili fitoterapeuta koji bi način primjene biljke vama najbolje odgovarao

VRKUTA (Alchemilla vulgaris) pomaže kod brojnih ženskih tegoba

VRKUTA (Alchemilla vulgaris) pomaže kod brojnih ženskih tegoba

KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus) od davnina se upotrebljava za otklanjanje menstruacijskih tegoba, a postoje i klinički dokazi da oponaša djelovanje dopamina, važnog neurotransmitera koji utječe na raspoloženje i seksualnu želju. Ova biljka, također, ima pozitivan učinak na otklanjanje depresije, razdražljivosti, anksioznosti i glavobolje. Istraživanja su pokazala da, ako se konstantno uzima tri mjeseca, konopljika može normalizirati ovulacije i menstruacijski ciklus. Upravo je zato korisna i za poticanje plodnosti, osobito zrelijih žena koje imaju neredovite menstruacije.  

LAN (Linum usitatissimum) je dobar izvor fitohormona lignana koji ublažava simptome menopauze te smanjuje rizik pojave raka dojke i srčanih bolesti. Neki dokazi upućuju i na to da potiče plodnost. Sjemenke lana sadrže i lignin koji smanjuje rizik nastanka raka dojke i jajnika jer umanjuje aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene, potencijalnog pokretača malignog rasta.

KURKUMA (Curcuma longa) je poznata po dobrim rezultatima uspostavljanja hormonske ravnoteže u žena te u borbi protiv mioma maternice i raka dojke. Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak djeluje poput pametnih lijekova – prepoznaje i uništava maligne stanice, a pritom ne oštećuje one zdrave.

KADULJA (Salvia officinalis) ublažava simptome menopauze. Čaj od kadulje pomaže kod pojave valova vrućine i pretjeranog znojenja, koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja.

SLADIĆ (Glycyrrhiza glabra) je zdrava zamjena za šećer, gotovo je trideset puta slađi od njega i nema kalorija. Žene ga od davnina koriste kao ljekovitu biljku koja može pomoći kod problema s policističnim jajnicima. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje razinu testosterona i jedan je od glavnih „negativaca“ u nastanku policističnih jajnika.

VRKUTA (Alchemilla vulgaris) pomaže kod brojnih ženskih tegoba, od kojih su najzapaženije prevencija pobačaja, jaki izljevi i bolne menstruacije. Vrkuta ima protuupalno i diuretsko djelovanje. Lokalno se može primijeniti i kod blažih krvarenja, rana i gljivičnih infekcija. Budućim se majkama od trećeg mjeseca trudnoće preporučuje čaj od vrkute i rusomače. Ako imate problema sa žuči, prilikom konzumiranja ove biljke posavjetujte se s liječnikom.

MARULJA (Marrubium vulgare) pomaže kod neplodnosti žena, zbog čega je i dobila naziv „očajnica“. Ova biljka normalizira lučenje spolnih hormona i uravnotežuje hormonski ciklus te smanjuje menstruacijske tegobe poput natečenih i bolnih grudi, bolnih križa, razdražljivosti i umora.

GOSPINA TRAVA (Hypericum perforatum). Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave izvanredan je lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica. Kod blažih tegoba može pomoći i „tamponada“ na bazi kantariona: umočite tampon u ulje kantariona i stavite ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati. Postupak ponavljajte nekoliko dana. U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i u liječenju rana nakon operacije, neki liječnici upravo zbog antikancerogenih flavonoida u kantarionovu ulju preporučuju njegovu uporabu u procesu zarastanja rane.
 
BORAŽINA (Borango officinalis) je stekla reputaciju biljke koja ublažava tugu jer potiče rad nadbubrežnih žlijezda i lučenje adrenalina, hormona poticaja i hrabrosti. Također, umanjuje menstruacijske tegobe, a u kombinaciji sa sladićem – zato što oboje smanjuju proizvodnju testosterona – pokazuje dobre rezultate u borbi protiv policističnih jajnika.

RUSOMAČA (Capsela bursa – pastoris) tradicionalno se primjenjuje kod blažih krvarenja. Prilikom doziranja rusomače treba biti oprezan. Naime, ako se primijeni u prevelikoj količini, može u potpunosti zaustaviti menstruaciju te tako izazvati neravnotežu spolnih hormona. Preporuka je da se popije jedna šalica čaja, pričeka dva, tri sata, konstatira koliko se krvarenje smanjilo te potom eventualno ponovi doza. Zbog svog potentnog djelovanja ne preporučuje se primjena kod žena u perimenopauzi – može izazvati prerani ulazak u menopauzu.

NOĆURAK (Oenothera biennis) se primjenjuje za otklanjanje menstruacijskih grčeva, bolnih grudi, upala izazvanih endometriozom, promjena raspoloženja i edema. Također, pomaže ženama u menopauzi i često se koristi kao alternativa nadomjesnoj hormonskoj terapiji, smanjuje pojavu depresivnih stanja, promjene raspoloženja i glavobolje.

Najbolje biljke za žene

Mary Novosel, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr