Kava rješava jedan od ključnih ekoloških problema

Recikliranjem taloga koji ostaje nakon kuhanja omiljenog napitka znanstvenici su stvorili tvar što upija štetne plinove iz atmosfere

Dok se o zdravstvenim koristima pijenja kave i dalje raspravlja, iz Južne Koreje stižu vijesti da je dobra za zdravlje planeta. Znanstvenici s Ulsan National Institutea of Science and Technology (UNIST) uspjeli su naći novu primjenu za talog što ostaje nakon spravljanja napitka koji je dio dnevne rutine diljem svijeta. Njegovim recikliranjem stvorili su tvar koja poput spužve može upiti ugljik te tako pomoći u uklanjanju štetnih plinova odgovornih za efekt staklenika, prije svega metana.

Talog od mljevene kave najprije su namakali u otopini kalijevog hidroksida, a potom mješavinu zagrijali na 65 °C. Slijedilo je sušenje tvari te jako zagrijavanje u pećima, čime je aktivirana njena sposobnost upijanja ugljika. Dodavanjem natrijevog hidroksida tvar postaje još djelotvornija, kažu znanstvenici. Za cijeli je proces potrebno manje od jednog dana, a kako je talog od kave iznimno jeftina sirovina, to je važno otkriće za rješavanje jednog od ključnih svjetskih ekoloških problema.


Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr