Uzgojeni dijamanti - podržite etičko draguljarstvo

Sve što je „laboratorijsko“ uglavnom nastojimo zamijeniti prirodnim, no kad je riječ o draguljima, poželjniji su oni iz laboratorija. Draguljarstvo je jedan od najvećih iscrpljivača prirodnog bogatstva

Naime, iskopavanjem dragog kamenja uništava se okoliš (neki krateri toliko su golemi da su vidljivi iz svemirskih letjelica), rad u rudnicima vrlo je opasan, a trgovanje draguljima često je povezano s kriminalom i nasiljem.

Mnogi ne žele nakit problematičnog podrijetla, nego traže etički prihvatljive proizvode, pa je silno porasla potražnja za tzv. uzgojenim dijamantima. Oni se dobivaju tako što se komadići dijamanta stavljaju u komore s metanom i vodikom te se zagrijavaju do vrlo visoke temperature.

Time se oponašaju uvjeti u kojima dijamanti inače nastaju u dubinama Zemlje, pa u laboratoriju komadić dijamanta „naraste“ u veći dragi kamen. Sve je više draguljarskih kuća koje nude ovako uzgojene dijamante koji se, kažu, po svom sastavu i kakvoći uopće ne razlikuju od prirodnih, a cijena im je gotovo upola manja.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr