7 načina da iskoristite talog od kave

Nakon ispijanja kave prava je šteta baciti preostali soc, odnosno talog, jer on se za štošta može upotrijebiti...

1. Prihranite biljke

Kaveni talog bogat je mineralima i drugim hranjivim tvarima pa može poslužiti kao gnojivo. No, kava sadrži kiseline koje utječu na pH vrijednost tla, pa se treba koristiti umjereno, i to ponajprije za biljke kojima odgovara kiselije tlo poput, primjerice, bobičastog voća. Kavu „vole“ i mrkva i rotkvica te ruže, rododendroni, gladiole, ljiljani i hortenzije. Također se može dodati u kompost s ostalim biootpadom. Vrtlari kažu da je kaveni talog koristan i za privlačenje gujavica koje oplemenjuju tlo, a da odbija puževe koji uništavaju nasade.

2. Njegujte se 

Talog kave odličan je za piling, osobito ako ga pomiješate s organskim hladno prešanim uljem jojobe koje kožu dubinski hidratizira i omekšava. Kofein i minerali iz kave potiču prokrvljenost i dreniraju tkivo pa tako pospješuju smanjenje celulita. Drenažna svojstva kave pomažu ublažiti podočnjake i podbuhlost oko očiju: pomiješajte kaveni talog s kokosovim uljem i malo vode u gustu smjesu te je nanesite ispod očiju. Ostavite deset minuta pa isperite.

3. Pripremite slasnu pečenku 

Jedan je od omiljenih kuharskih trikova omekšavanje i aromatiziranje mesa socom od kave. Možete ga, primjerice, pomiješati sa smeđim šećerom i morskom solju pa time istrljati odreske „na suho“ dva sata prije pripreme. Tako će meso tijekom pečenja dobiti poseban okus, sočnost i hrskavu koricu.

4. Očistite posuđe od tvrdokornih mrlja

Sasušene i zagorjele ostatke hrane lakše ćete ukloniti izribate li tanjure i zdjele socom.

5. Uklonite neugodne mirise

Pustite da se kaveni talog osuši te ga, prema potrebi, stavite u hladnjak i kuhinjski ormarić (držite ga u otvorenoj posudici). Njime možete osvježiti i obuću tako što ćete talog staviti u staru čarapu ili zamotuljke od prozračne tkanine te ih preko noći ostaviti u obući. A da biste s ruku uklonili mirise preostale nakon čišćenja ribe ili češnjaka, istrljajte ruke kavenim talogom te ih isperite.

6. Riješite se komaraca i muha 

Kofein i diterpeni iz kave odbojni su insektima, pa se možete zaštiti tako da pospete soc ili ga držite u posudicama na mjestu gdje najčešće boravite vani (npr. dok sjedite na balkonu ili dvorištu).

7. Popravite ogrebotine na drvenom namještaju – Napravite gustu smjesu od kavenog taloga i vode pa je utapkajte pamučnom blazinicom na oštećena mjesta. Ostavite 5 - 10 minuta pa prebrišite pamučnom krpom. Možete ovaj postupak ponoviti više puta, s razmakom od nekoliko sati između svakog nanošenja, dok ne postignete željenu boju.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr