Mini burgeri od kvinoje

Prije kuhanja kvinoja se potopi u mlaku vodu, ostavi pola sata i zatim dobro ispere. To je važno zato što kvinoja ima tanki sloj saponina, gorke supstancije koju biljka luči kako bi odbila insekte i ptice. Zato se kvinoja gotovo nikad ne prska, što je odlično

Kuha se ovako (osnovni recept): stavite u posudu kvinoju i vodu u omjeru 1:1,5, posolite i kuhajte dok voda ne ispari.

  • 3/4 šalice kvinoje, skuhane po osnovnom receptu
  • mrkva
  • 400 g skuhanog i procijeđenog bijelog graha (može i iz konzerve)
  • 2-3 mlada luka
  • jaje (veganska verzija: 1/4 šalice izgnječenog tofua)
  • pola šalice krušnih mrvica
  • po žličica kima i soli  

U blenderu grubo isjeckajte mrkvu. Dodajte grah, krupno izrezan mladi luk, jaje (ili 1/4 šalice tofua), kvinoju, krušne mrvice i začine. Kratko usitnite u blenderu dok ne dobijete smjesu s krupnijim komadima povrća, koja ne smije biti fino usitnjena kao pašteta. Napravite pljeskavice, male ili veće, po želji. Uvaljajte pljeskavice u malo kukuruznog brašna i stavite ih u hladnjak na 15 minuta. Zagrijte malo maslinovog ulja, ali da ne bude previše vruće. Pržite oko pet minuta sa svake strane.

Nikola Pešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr