Još jedan razlog da ribu što češće uvrstite na jelovnik!

Riba (ali ne ona pržena u dubokom ulju) poboljšava pamćenje, a može i zaštititi mozak od štetnih učinaka zagađenoga zraka!

Studija, objavljena u znanstvenom magazinu Neurology, uključila je 1315 žena prosječne dobi 70 godina. Istraživači su pomoću upitnika o prehrani pokušali utvrditi koju količinu ribe tjedno pojede svaka ispitanica. U studiju nije bila uključena pržena riba, budući da prženje u dubokom ulju oštećuje omega-3-masne kiseline.

Istraživači su mjerili količinu omega-3-masnih kiselina u eritrocitima ispitanica te su pomoću njihovih kućnih adresa određivali prosječno izlaganje zagađenju iz zraka u trogodišnjem razdoblju. Na ispitanicama je tada provedeno radiološko ispitivanje mozga kako bi se izmjerila različita moždana područja.

Nakon usklađivanja s drugim čimbenicima, došlo se do zaključka kako su kod žena s najvećim razinama omega-3-masnih kiselina u krvi izmjereni veći volumeni bijele tvari, kao i najveći volumeni hipokampusa (povezanog s pamćenjem). Osim toga, što se tiče žena koje su živjele u zagađenijim područjima, kod onih s najnižim razinama omega-3-masnih kiselina zabilježen je najveći pad volumena bijele tvari. Čini se da veće razine omega-3-masnih kiselina dobivenih iz ribljeg mesa mogu zaštititi mozak od štetnih učinaka zagađenoga zraka.

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr