Koje dobre navike olakšavaju stres?

Iako je stres uglavnom nemoguće izbjeći, nekim se navikama može spriječiti da ovlada našim životima

Kroničan stres, kojim je pogođena većina ljudi, može imati vrlo negativan utjecaj na zdravlje te uzrokovati podložnost bolestima, upozorava Emily Holland, koja se djelujući kao zdravstveni coach, usredotočila na to kako da svojim klijentima olakša nošenje sa stresom i tjeskobom. Među "alatima" kojima se pritom koristi su prehrana, spavanje i meditacija.

Prehrana – hrana visoke prehrambene vrijednosti osigurava energiju potrebnu za odolijevanje stresu.

Jedite više složenih ugljikohidrata (cjelovitih žitarica, zelenog povrća i mahunarki) jer oni mozgu šalju signal da luči više serotonina; povećajte unos vitamina C (jača imunološki sustav i pomaže da se snizi razina kortizola, hormona stresa), magnezija (također regulira razinu kortizola; niske razine Mg uzrokuju glavobolje i osjećaj umora) te omega-3 masnih kiselina (snižavaju razine hormona stresa i krvni tlak te poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava).

Nastojte izbjegavati jednostavne ugljikohidrate kao što je šećer (brzo se probavljaju i uzrokuju skokovit rast i pad razine serotonina), kofein (izaziva otpuštanje adrenalina i kortizola u krvotok), alkohol (mijenja razine serotonina i ostalih transmitera u mozgu, što može izazvati tjeskobu) i industrijski prerađenu hranu.

Spavanje – od vitalne je važnosti za otpornost na stres: istraživanja su pokazala da su osobe koje noću spavaju manje od osam sati razdražljive te podložnije stresu. Može se dogoditi i da uđete u začaran krug pa zbog stresa ne možete uvečer umiriti misli i zaspati. Ove će vam navike pomoći da lakše zaspite i dobro se naspavate: ako večerate, neka večera bude lagana i izbjegavajte masne grickalice, poslije večere prošećite, barem sat prije spavanja isključite sve elektroničke uređaje, uključujući mobitel, te prije spavanja čitajte ili pišite dnevnik da se opustite.

Meditacija – pomaže da se uspore misli te umire emocije i tijelo. Bit će dovoljno već 15 minuta na dan, u idealnom slučaju ujutro i/ili uvečer. Nađite mirno mjesto na kojem vas neće ometati. Dišite duboko, ali s lakoćom. Neizbježno je da će pojaviti misli – i nije cilj "isprazniti" glavu, nego naći tišinu unutar sebe. Stoga izbjegavajte bilo kakvo prosuđivanje vezano uz misao koja se pojavila i umjesto toga ponovno se usredotočite na dah ili, ako želite, na mantru koju ste odabrali.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr