Kako ostati motiviran za vježbanje kod kuće

Koliko već dugo razmišljate o tome da morate početi vježbati? Koliko puta ste to odlučili, ali se odluke niste pridržavali? Uvijek je nešto bilo preče i važnije. Učiteljica joge Senka Ljubić podijelila je s nama nekoliko malih trikova kojima možemo pokrenuti i uspješno održati svoju kućnu praksu joge

Izgovori, izgovori, izgovori...

Tijekom godina prakse, mnogi su mi polaznici joge često pričali kako nemaju strpljenja, snage ili volje samostalno vježbati u kući. I meni se to ponekad događa, posebno u trenucima većih napetosti, kad je teško smiriti um i općenito zadržati unutarnju mirnoću.

Izgovori su razni… Počnem vježbati, zazvoni mi mobitel, pa ne mogu odoljeti i javim se jer možda je nešto važno. Počnem vježbati, pa se sjetim da nisam uključila perilicu rublja te skoknem samo na kratko uključiti perilicu. Počnem vježbati, a moja se mačka ili pas počne vrzmati oko mene i želi se igrati. Odustanem od vježbanja. Počnem vježbati, a svako malo netko me od mojih ukućana nešto pita. Kći je gladna, suprug ne može pronaći neke važne papire, trebaju me baš sad, smjesta, odmah!

Čak i ako smo vrlo odlučni i disciplinirani, nije lako u svom domu održati samostalnu praksu joge. Upravo zato postoje mali trikovi kojima možemo pokrenuti i uspješno održati svoju kućnu praksu joge. Važno je postaviti jasnu namjeru, a ako je sami sebi postavimo kao izazov, kućni izazov joge, dobit ćemo dodatnu motivaciju.

Dvotjedni Yin joga kućni izazov

Postavite jasnu namjeru

Osnova kućnog izazova joge je jasna namjera. Prije nego li prihvatite izazov, podsjetite sami sebe da tu nema nikakve prisile. Postoji samo vaša snažna odluka da učinite nešto dobro za sebe. Da biste što odlučnije krenuli u ovaj izazov, razmislite o odgovorima na sljedeća pitanja…

  • Želim li vježbati svaki dan, svaki drugi dan ili dva puta tjedno? Ako se odlučite za dvotjedni kućni izazov joge, onda najviše smisla ima svakodnevno vježbanje, a jedan dan u tjednu, možda nedjelju, ostavite slobodnu.
  • Zašto mi je vježbanje važno? Što vježbanjem želim postići: održavati tijelo u gipkom i dobrom stanju, smiriti um, izgraditi samodisciplinu, razviti strpljivost, unaprijediti svoju joga praksu?

Dobra organizacija pola je posla

Nakon postavljanja namjere, važno je dobro se organizirati. Odredite vrijeme kad ćete vježbati i pokušajte to činiti uvijek u istom terminu. To je tehnika koja se koristi i u meditacijskoj praksi.

Dogovorite se sa sobom koliko ćete dugo vježbati. Zapamtite, ne morate odmah odvježbati dugi sat. Upravo zato vam nudim izazov koji možete razvijati korak po korak. Krećemo od kraćeg niza, koji traje otprilike 20 minuta, i postupno ga produljujemo do jednog sata.

Preporučujem da za početak odaberete kraće vrijeme, pa ako budete vježbali dulje, bit ćete izuzetno zadovoljni sobom. Ako si odredite sat vremena, a vježbate pola sata, vjerojatno ćete biti nezadovoljni, a to nezadovoljstvo otvara put prijekorima i negativnim mislima.

Možete, ako vam je tako lakše, usvojiti način da svakog dana vježbate pet minuta dulje. Tako ćete postupno, kroz dva tjedna, odvježbati puni sat.

Pronađite mirno mjesto u svom domu gdje ćete postaviti prostirku. Ako svakodnevno vježbate na istome mjestu i u približno isto vrijeme, taj će dio vašeg doma postati vaše mirno utočište, osvježit ćete ga svojom pozitivnom energijom. Svaki put kad dođete na prostirku, moći ćete osjetiti tu posebnu energiju vašeg kutka za jogu.

Senka Ljubić, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr