Vrtlarski radovi u studenome

U ovom hladnome mjesecu ipak još možemo ponešto učiniti za svoj vrt...

Cvijeće koje će nam uljepšati zimu...

Na zaštićeno smo mjesto stavili biljke koje ne mogu preživjeti velike hladnoće; to su egzotične i sobne biljke. Dani su mnogo kraći i biljke je potrebno rjeđe zalijevati, samo kada se supstrat prosuši. Sobnim će biljkama goditi povremeno prskanje jer zrak može biti vrlo suh zbog grijanja. Na prve znakove bolesti i pojavu štetnika trebamo ih zaštititi prikladnim sredstvima kako se zaraza ne bi proširila na ostale biljke.

Za lijepa vremena, početkom mjeseca, još možemo saditi lukovice cvijeća poput sunovrata, šafrana, tulipana i zumbula. Neke možemo staviti u kuću kako bi ranije procvjetale i uljepšale nam zimske dane. Vrt, balkone i terase možemo ukrasiti maćuhicama, jaglacima i tratinčicama koje će za lijepa vremena cvjetati. S njima će se lijepo uklopiti trajnice poput vrijeska ili crnjuše i bršljana.

A što je s povrćem?

Još možemo saditi lučice luka i češnjeve češnjaka. Ako nam je još ostalo korjenastog povrća, možemo iskopavati repu, mrkvu, peršin, celer i pastrnjak, a od lisnatoga povrća kupusnjače, radič i endiviju. Na prazne gredice možemo rasuti kompost ili razgrađeni stajski gnoj.

Ako zemlja nije smrznuta, možemo posaditi ili presaditi voćke, drveće, grmove, ruže i trajnice, no svakako vrat korijena biljke trebamo zagrnuti zemljom i malčirati. Možemo se pozabaviti i uzgojem gljiva – danas nije problem nabaviti micelij raznih vrsta gljiva koji je već „nasađen“ na prikladan supstrat.

Biljke koje ostaju preko zime na otvorenome i rastu u posudama poželjno je zaštititi od jakih vjetrova, mraza, kiše i snijega (paučinasta folija, stiropor, karton…). Za duljih razdoblja kišna vremena trebamo izliti višak vode iz podložaka posuda kako suvišna vlaga ne bi naškodila biljkama. U vrtu od organskih tvari možemo stvarati kompostne hrpe ili uzdignute gredice. Ovisno o tome s koliko materijala raspolažemo, iskopamo gredicu i slažemo materijal. U proljeće sve trebamo zasuti kvalitetnom zemljom pa sijati ili saditi željene biljke.

Održavanje travnjaka

Ako na travnjaku ima lišća, redovito ga uklanjamo (grabljamo) kako se ne bi razvijale gljivične bolesti. Korisno je povremeno prozračiti travnjak, osobito ako je tlo jako glinovito i ilovasto. Sa svih biljaka u vrtu i posudama trebamo redovito uklanjati uvenule i bolesne listove jer ćemo tako spriječiti širenje bolesti.

Balkone i terase trebamo redovito čistiti od lišća, prljavštine i lokvica vode jer ćemo tako spriječiti stvaranje gljivica, algi i plijesni. Ako su nam ostale prazne posude i alat, treba ih oprati, dezinficirati i spremiti za sljedeće korištenje.

U staklenicima, plastenicima ili zimskim vrtovima možemo pokušati razmnožavati razno ukrasno bilje. I ne zaboravimo povremeno sjemenkama nahraniti gladne ptice.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr