Zdrava prehrana i usklađen bioritam poboljšavaju terapiju autizma

Terapija kroz igru pokazala se osobito učinkovitom u kombinaciji s posebno prilagođenom prehranom, redovitim spavanjem i općenito načinom života kojim se nastoji postići što uravnoteženiji bioritam...

Poremećaji u mikrobioti

Naime, autizam se sve više dovodi u vezu s poremećajima u mikrobioti – sustavu dobrih bakterija koje se nalaze u crijevima, ključnima za imunitet i mnoge druge tjelesne funkcije. Poznato je da probava ima velik utjecaj na psihu – znanstvenici nazivaju crijeva drugim mozgom jer ona imaju vlastiti živčani sustav, složen i profinjen, koji izravno utječe na mentalnu ravnotežu i emocije. Vrijedi i obrnuto – mentalne poteškoće odražavaju se na crijeva pa je, primjerice, u nekim slučajevima autizam praćen celijakijom.

„Prema američkoj studiji CHARGE (Childhood Autism Risks for Genetics and the Environment) koja ispituje utjecaj okoliša i rizične čimbenike za autizam, djeca s poremećajima iz autističnog spektra od šest do osam puta sklonija su preosjetljivosti na određene namirnice i probavnim tegobama poput nadutosti, konstipacije i proljeva, te imaju više problema sa spavanjem. To treba uzeti u obzir jer može snažno utjecati na djetetovo stanje i ponašanje. Također je vrlo važno utvrđivanje intolerancije na hranu i količine teških metala u tijelu.

Autizam kao prilika, nada i optimizam

Sensa

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr