Mali vodič kroz saune

Finska, bio, infracrvena, rhassoul, japanska, rimska sauna ili turska kupelj? Naš vodič olakšava vam snalaženje i odabir saune kakva vama treba

Dok mirno sjedite u sauni, što Finci metaforično i humoristično uspoređuju sa sjedenjem u crkvi, unutarnji organi su aktivni kao da trčite ili kosite travnjak. Toplina potiče znojenje i stimulira organe na rad. Zbog niza hormona koji se izlučuju tijekom „sauniranja“, punimo se energijom, a stres kao da nestaje s kapljicama znoja.

Posjet „znojarnici“ djeluje i kao prirodni antidepresiv jer se pojačano izlučuju endorfin, serotonin i dopamin pa raste samopouzdanje, radost i energija. Pri znojenju se pojačava i lučenje hormona rasta koji se naziva i hormonom mladosti jer zateže kožu i potiče rast kose. Dok se znojimo, iz organizma se izlučuju toksini pa je sauna dobar izbor za prirodnu detoksikaciju jer nakon tri posjeta sauni možemo izgubiti litru i pol znoja.

Smanjite prehlade

U vrijeme zimskih prehlada krenite u saunu kao u ordinaciju za prevenciju bolesti. Njezino ljekovito djelovanje je višestruko: oslobađa dišne puteve, jača obrambeni sustav te sprječava rast virusa. Ako imate gripu, sauna nije dopuštena, ali je itekako preporučljiva za ljude koji boluju od kroničnog bronhitisa ili bronhijalne astme.

Vrućina i vlaga pogoduju i osobama koje pate od peludne hunjavice. Primijećeno je da se smanjuju napadaji kihanja te da se ublažava nadraženost očiju. Također pomaže kod kožnih oboljenja poput neurodermitisa i psorijaze. Posjetite saunu i ako imate reumatske ili klimakterijske tegobe. Sauniranje se smatra pasivnom gimnastikom za srce i krvne žile, a redovitim znojenjem obnavljaju se krvne žile, čisti krvožilni sustav i balansira krvni tlak. Zato odaberite saunu koja odgovara vašim potrebama i željama pa zakoračite u nju po dozu zdravlja, ljepote i sreće.

FINSKA SAUNA - znojarnica za iskusne posjetitelje

Kako bi ostali zdravi na niskim temperaturama dalekog sjevera, posjet maloj drvenoj „kolibi“ s peći na drva dio je finske svakodnevice. Polijevanjem užarenog kamenja vodom nakratko se poveća vlažnost zraka, ali i osjetni nalet topline pa se u finskoj sauni temperatura kreće između 60 i 100 stupnjeva, a vlažnost zraka od 5 do 15 posto. U njoj se može uživati desetak minuta po tri puta s odmorima. Čak i oni iskusniji zbog visoke temperature mogu boraviti u njoj najviše 15 minuta. Imajte na umu da je najniža temperatura odmah iznad poda, pa nakon ulaska birajte najnižu klupu te se s vremenom po želji popnite stepenicu više. Na kraju dolazi rashlađivanje pod mlakim ili hladnim tušem.

Potiče rad krvotoka
i potpomaže prokrvljenost kože i unutarnjih organa. Čisti pore, jača i učvršćuje kožu te ublažava različite upalne procese na koži. Dobra je u prevencija prehlada, no zbog vrlo visoke temperature preporučuje se samo zdravim i neosjetljivim ljudima.

BIOSAUNA - blaga i mirisna za ljepši spol

saunaAko prvi put u životu posjećujete saunu, neka to bude biosauna. To je nježni oblik finske saune, preporučljiv za one kojima je finska prevruća, a parna kupelj prevlažna. Blaga i ugodna klima za opuštanje i osjećaj ugode postiže se s najviše 60 stupnjeva i vlagom do 75 posto. Često je obogaćena kromoterapijom i aromaterapijom koje odabranom paletom boja i eteričnih ulja pojačavaju ljekovitost i užitak opuštanja. U njoj boravite od 15 do 20 minuta, a poslije se ohladite u bazenu ili pod tušem.

Pogodna je za sve koji teško podnose suhi zrak
i visoke temperature. Preporučuje se pripadnicama nježnijeg spola jer uljepšava i čisti kožu i kosu. Odlična je i ako ste prehlađeni jer se na nižoj temperaturi i visokoj vlažnosti zraka udisanjem morske soli, eteričnih ulja i drugih mirisa ljekovitog bilja čiste dišni organi.

saunaINFRACRVENA SAUNA - salonski tretman za ljepšu figuru

Drvena kabina zagrijava se infracrvenim zrakama koje su dio Sunčeva spektra. Našem su oku nevidljive, a tijelo ih registrira kao toplinu. U ovoj vrsti saune nije moguće uživati u blagodatima preznojavanja kao u klasičnoj sauni jer infracrvene zrake ne dopiru do svih dijelova tijela i ne zagrijavaju cijelo tijelo pa pojedini dijelovi ostaju hladni. Ali s temperaturom od oko 35 stupnjeva postiže se početak detoksikacije pa se često primjenjuje u kozmetičkim salonima u sklopu tretmana za detoksikaciju ili oblikovanje figure.

Zbog niske temperature
preporučuje se osobama koje teže podnose visoke temperature, osobama s visokim krvnim tlakom, kardiovaskularnim teškoćama ili prekomjernom tjelesnom težinom. Odlična je i za starije jer poboljšava opće stanje organizma te učinkovito djeluje na reumu, bolove mišića i kostiju.

RHASSOUL SAUNA - blatna kupka za vitalnu i baršunastu kožu

Orijentalna kupelj u blatu stara je egipatska tradicija saune te čišćenja tijela i duha. Tretman se provodi utrljavanjem marokanskog blata (rhassoul) ili neke druge vrste ljekovitog blata na tijelo u prostoriji zagrijanoj na 40-ak stupnjeva. Ljekovito blato obilno nanosite sami ili uz pomoć terapeuta. Temperatura je visoka uz visoki stupanj vlage koja otvara pore kako bi koža što bolje upila ljekovite sastojke iz blata. Djeluje dezinfekcijski, dubinski čisti pore i opskrbljuje kožu mineralima i elementima u tragovima. Nakon 20-ak minuta slijedi ispiranje. U nekim saunama po vama će početi sipiti kišica koja će isprati blato ili ćete se istuširati pod hladnim mlazom.

Uz to što opušta,
djeluje kao prirodni kozmetički tretman za zdravlje i ljepotu. Ova je sauna stvorena za lijepu kožu jer je dubinski čisti, omekšava i zateže.

JAPANSKA SAUNA - obred pročišćenja koji stimulira cirkulaciju

Japanci je nazivaju ofuro ili furo, što znači kupka. Namakanje u vrućem ofuru, prema vjerovanju, ne samo da opušta tijelo već pročišćuje um i smiruje misli. Za razliku od drugih vrsta saune, ovdje je znojenje i namakanje nezamislivo ako se prethodno niste oprali jer je ofuro namijenjen za opuštanje i kontemplaciju, a ne pranje. Sjedi se u drvenom bazenu ispunjenom termalnom vodom zagrijanom na 40-ak stupnjeva. Namakanje traje 20-ak minuta, a vi se opuštate duboko dišući. Gornji dio tijela, do razine srca, uvijek je iznad vode i zagrijava se samo vrućom parom. Na kraju kupanja zamotate se u plahte. Slijedi faza mirovanja u kojoj počinje blagotvorni proces sauniranja, odnosno znojenja. Ležite sve dok se plahta ne namoči.

Boravak u ovoj sauni prava je zimska poslastica,
stimulira metabolizam, cirkulaciju, opušta mišiće i djeluje preventivno kod prehlada, uklanja napetost i ispunjava osjećajem mira.

RIMSKA SAUNA - za duševni mir i opuštanje

Rimljani su začetnici kulture javnog kupanja. Rimska sauna ili laconium je blaga suha sauna s grijanim klupama. Isijavanjem topline iz ugrijanih kamenih zidova i klupa postiže se do 65 stupnjeva i niska razina vlažnosti. Namijenjena je postupnom i ugodnom zagrijavanju tijela pa je idealno mjesto za odmor i opuštanje. Nakon laconiuma prožet će vas osjećaj svježine te duševni i tjelesni mir i opuštenost. Boraviti u laconiumu, naizmjenično s rashlađivanjem u bazenima ili pod tušem, dopušteno je najviše tri sata. Nakon jednog boravka u rimskoj sauni i zatim kraćeg odmora možete isprobati neku drugu vrstu saune.

Potiče rad srca i cirkulaciju.
Postupnim zagrijavanjem proces čišćenja organizma je blag i harmoničan pa se primjenjuje u kombinaciji s detoksikacijskim tretmanima. Zbog blagosti preporučuje se osobama s kardiovaskularnim problemima, ali u dogovoru s liječnikom.

saunaTURSKA KUPELJ - ljekovito iskustvo za dišne organe

Želite li zaviriti u bajku 1001 noć, otkrijte orijentalnu tursku kupelj. Za razliku od drugih vrsta sauna u kojima možete biti omotani ručnikom, u hamam ili tursku kupelj ulazi se nag. Ne poklanja se pozornost znojenju kao u klasičnoj sauni, nego gusta vodena para pruža relaksaciju i osjećaj ugode. U izvornim turskim kupeljima, u središtu se nalazi mramorna podloga za ležanje. Okružena je fontanama s vrelom i hladnom vodom gdje se možete polijevati kad zaželite. Tijekom tradicionalnog rituala kupanja iz islamske kulture nezaobilazna je i piling masaža te pranje tijela grubom rukavicom koju pruža maser ili tefflak. Slijedi ispiranje hladnom vodom i opuštanje u sobi za odmor.

Preporučuje se osobama koje pate od nesanice,
suhe i oštećene kože, mišićne napetosti i reumatskih tegoba. Pogodna je za osobe koje pate od astme, pušačkog bronhitisa ili kroničnog kašlja jer udisanje vodene pare vlaži i čisti dišne puteve. Ista ta para i toplina čine kožu elastičnom i mekom. Stimulira i vitalne funkcije, pospješuje imunitet i daje energiju. Izbjegavajte je ako imate težih problema sa srcem i cirkulacijom, hipertenziju i respiratorne teškoće.

Što trebate znati prije odlaska u saunu

U spa-centru izdvojite dva sata. U saunu ne ulazite gladni ili netom nakon obroka. Prvo sjednite na najnižu klupu gdje je temperatura najniža pa se s vremenom možete podizati. Prilikom prvog posjeta ne zadržavajte se dulje od desetak minuta. Ako ima dovoljno prostora, prvih deset minuta lezite kako biste cijelim tijelom bili na istoj temperaturi, zatim kratko sjedite da vam se normalizira krvni tlak.

Nakon izlaska otuširajte se mlakom, a zatim hladnom vodom bez sapuna ili šampona, samo isperite ostatak znoja. Kosu istuširajte na kraju. Preporučuju se najviše tri ulaska u saunu. Ako završavate svoj posjet SPA centru, ohladite se do stupnja kada se više ne znojite. Možete zatražiti toplu kupku za stopala koja će dodatno vratiti ravnotežu cirkulacije i spriječiti daljnje znojenje ili se samo opustite 20-ak minuta. Dok se odmarate, pijte što više tekućine.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr