Hipnoza - promijenite negativne programe u podsvijesti

Ne vjerujte holivudskim filmovima: hipnoza nije mistična metoda koja vas baca u stanje nesvjesnog transa. Ta drevna tehnika može vam pomoći da se riješite loših navika i podsvjesnih uvjerenja koja vas koče na putu samoostvarenja, ali samo ako vi to želite i dopustite

Mistifikacija

"Dobro, onda smo se dogovorili. Dođite u udobnoj i komotnoj odjeći; majica dugih rukava, hlače do gležnja, neka vas ništa ne stišće“, govorio je dubok i mekan muški glas telefonom, a ja sam se kao muha u paukovu mrežu uhvatila za sintagmu hlače do gležnja. „Ajme, pa ja nemam hlače do gležnja“, krenula je priča u glavi, „sve su mi duže od gležnja. I zašto je važno da budu baš do gležnja? Ništa, zavrnut ću one u kojima dođem, valjda će to biti ok“, zaključila sam „pametno“ dok sam se pozdravljala s hipnoterapeutom.

Kad sam poklopila slušalicu i došla razumu, shvatila sam da je on jednostavno mislio na duge hlače i počela se smijati sama sebi. Znala sam odmah da je to trenutačno bezumlje bilo povezano s velikom mistifikacijom hipnoze. Da je bila riječ o bilo kojoj drugoj metodi, vjerojatno ne bih tražila dublje značenje u nečem tako banalnom kao što je dužina hlača. To bi mogao biti dobar početak razgovora s hipnoterapeutom, pomislila sam.

Susret s terapeutom

Nakon nekoliko dana došla sam u zakazanom terminu Damiru Ivičeku, hipnoterapeutu s diplomom američkog Omni Hypnosys Training Centera i članu Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju. Osim što je hipnoterapeut, Damir je „u običnom životu“ arhitekt, pjevač i plesač salse te od prvog trenutka veoma neposredna i susretljiva osoba.

Iako sam mu svoju zgodu s hlačama ispričala kasnije, kao da mi čita misli, odmah je rekao: „Jako bih volio da se hipnoterapija ne mistificira. U hipnozi smo u svakom trenutku u svjesnom stanju, sve čujemo, znamo gdje smo i što radimo. Hipnoterapeut nas vodi, otvara vrata, a hoćemo li poći putem koji nam pokazuje i koliko ćemo daleko ići, ovisi samo o nama. Sva kontrola i sve odluke u svakom su trenutku naše. Hipnoza je pomoć u provođenju naših želja i odluka, a hipnoterapeut je tu samo vodič. Sve su ostalo holivudske zablude.“

Podsvjesni i svjesni um

Odavno je poznato da podsvijest caruje našim životom jer je u njoj sjedište trajne memorije, emocija, navika, instinkta za preživljavanje. U podsvijesti su kao na filmskoj vrpci zabilježeni apsolutno svi događaji od našeg rođenja, pa čak i prije. Podsvjesni um zauzima čak 90 posto ljudskog uma, a zbog instinkta za preživljavanje, koji većinu promjena doživljava kao prijetnju, ali i zbog veličine „arhiva“ i snage zapisa, teško ga je mijenjati.

ženaSvjesni um zauzima tek 10-ak posto, ali njegove su funkcije presudne. On analizira, smišlja načine rješavanja problema i svakodnevno donosi stotine odluka (trebam li otići u dućan, otvoriti vrata...). U njemu je kratkotrajna memorija, moć volje i tzv. kritički faktor, koji je veoma važan za priču o hipnozi. On filtrira sugestije koje nam dolaze izvana i odlučuje hoće li ih pustiti u podsvijest ili ne.

Što je kritički faktor?

Kritički faktor stvara se oko treće, četvrte godine života, a prije toga djetetova je podsvijest otvorena i svaka vanjska sugestija u nju ulazi izravno. Kad se kritički faktor razvije, sugestije izvana zaustavljaju se na njemu, on ih propituje i filtrira. Čini to tako da od podsvijesti zatraži informaciju o sličnom događaju iz prošlosti kako bi odlučio što će s novim podatkom. Podsvijest mu šalje informaciju koju ima i koja je najbliža trenutačnoj situaciji, a kritički faktor na temelju toga novu informaciju propušta ili je odbija. Informaciju koju dobije od podsvijesti uvijek vrednuje kao istinitu, i ako je nova vanjska sugestija različita od one što je šalje podsvijest, kritički faktor novu odbija kao lažnu.

Budući da je kritički faktor u svijesti, a u svijesti je kratkotrajna memorija, on ubrzo zaboravi novu informaciju i ide dalje. Ovako to izgleda na primjeru: ako ste kao dijete od roditelja ili okoline dobili informaciju da ste nespretni i neuredni, ona čuči u vašoj podsvijesti. Kad vas u odrasloj dobi netko pohvali kako ste vješti ili uredni, ta sugestija dolazi do kritičkog faktora, on od podsvijesti zatraži „provjeru“, dobije podatak upisan u podsvijesti – da ste nespretni i neuredni – i novu informaciju odbije kao netočnu. Vi se tada na kompliment zacrvenite ili odmahnete rukom i kažete: „Ma ne, nisam takva, zapravo sam nespretna i neuredna, ovo je slučajno tako ispalo.“

Koliko smo puta čuli nešto dobro o sebi i znali da je tako, ali nekim čudom uvijek prevagne negativnost i vraćamo se u stare tračnice neuspjeha? O većim traumama – kojih se katkad i ne sjećamo, ali su uredno arhivirane u podsvijesti – da i ne govorimo.

Laž u podsvijesti zamijeniti istinom

Zadatak je hipnoze pronaći lažnu istinu u podsvijesti i zamijeniti je onom koju želimo sada jer se u hipnotičnom stanju može preskočiti kritički faktor (ne može se isključiti, samo zaobići ako mi tako odlučimo) i reprogramirati informacija iz podsvijesti ili loša navika. Za to se hipnoterapeuti služe univerzalnim sugestijama, poput „Volim sebe i prihvaćam se“, „Iz dana u dan u svakom mi je pogledu sve bolje i bolje“ ili onima vezanim uz konkretni problem, poput „Cigarete su za mene otrov, a ja odbijam otrov u bilo kojem obliku“ ili „Uvjerena sam da ću smršavjeti“.

Kad je riječ o traumama, često se provodi hipnoanaliza i u podsvijesti potraže uzroci trauma, koje se potom iscjeljuju. Možemo se vratiti u traumatični događaj, pa čak i u prošle živote.

žena

Kako hipnoza djeluje

Nakon uvodnog razgovora, Damir me uveo u stanje hipnoze. Bez ikakvih alata, tek kojim pokretom ruke i veoma sugestivnim glasom. Služio se odbrojavanjem, ponavljanjem riječi i mentalnim slikama nalik vođenoj meditaciji, ali opet drukčije. Shvatila sam i čemu služe komotna odjeća i duge hlače s početka priče: u hipnozi ste u stanju duboke, duboke relaksiranosti i najmanje vam treba da vas nešto stišće ili da vam pozornost odvlači misao kako držite noge u suknji.

Dok sam tonula u hipnozu, mislila sam kako ću vam je opisati – kao potpunu opuštenost tijela i uma, kao stanje između jave i sna? U hipnozi vam se čini da je to mnogo više java nego san i da se „ništa posebno ne događa“ jer sve čujete i svega ste svjesni, ali kad izađete, osjetite da ste bili zaronili duboko u svoju unutrašnjost. Najljepši opis samog stanja pronašla sam kod profesorice psihologije Ljubice Uvodić-Vranić, koja je rekla da je osjećaj u hip­nozi „kao kada smo u vlaku, u kupeu, naslonjeni na lakat, čujemo samo zvuk vlaka i niti smo budni niti sanjamo, nešto između“.

Samohipnoza

Na tom smo se prvom susretu dogovorili da će me Damir naučiti samohipnozi, odličnoj metodi samopomoći. U hipnotičnom stanju uveo me u metodu i dao mi ključ njena pokretanja. Kad izgovorim jednostavne riječi (Sad ulazim u samohipnozu na x minuta i kad izađem iz nje za x minuta, osjećat ću se ili znat ću ili...) i napravim određeni pokret (koji mi je odredio i upisali smo ga u podsvijest), ulazim u samohipnozu za koju, evo, nakon nekoliko tjedana prakticiranja mogu reći da je veoma korisna i djelotvorna.

Samohipnoza može služiti za odmor i opuštanje (treba vam samo nekoliko minuta da se osvježite i obnovite energiju), za oživljavanje određenih događaja da biste se nečega prisjetili (korisno, recimo, kad zametnete ključeve, ali ne preporučuje se za samoterapiju, odnosno traženje uzroka neke traume; za to vam treba terapeut) ili za reprogramiranje podsvijesti sugestijama (napišete na papir i izgovorite ili snimite određenu afirmaciju, uđete u samohipnozu i ona se mnogo brže i bolje upija u podsvijest nego kad je izgovarate svjesno).

I samo opuštanje u samohipnozi poboljšava kvalitetu života i otpornost na stres, no posebno je dobra za učenje (opustite se kratko prije i nakon učenja te bolje zapamtite gradivo), koncentraciju, rješavanje negativnih emocija, brzo obnavljanje energije, a djeluje i kad ste mamurni (provjereno). Ispitivala sam je i pišući ovaj članak: kad bih zapela s idejom, otišla bih nekoliko minuta u samohip­nozu i već bi mi sinulo kako dalje.

Pušenje i mršavljenje

„Svi smo se mi rodili kao nepušači i svakom je prva cigareta bila odvratna. No zbog određene ‘beneficije’ koju je nosila, odlučili smo da će nam se svidjeti. Ta je beneficija obično položaj u društvu, imidž kod djevojaka, poruka koju cigaretom želimo poslati. I tako se ta tinejdžerska faza protegne u zrelost“, kaže hipnoterapeut Damir Iviček i potvrđuje da je hipnoterapija danas najpopularnija za liječenje ovisnosti i strahova. Iza cigarete najčešće se skriva nesigurnost, i kod muškaraca i kod žena. Hipnoterapijom se ovisnost o pušenju može jednostavno riješiti, katkad i jednim susretom, ali samo ako je osoba čvrsto odlučila, što je, kaže Damir, jednostavno provjeriti.

„Ako nema čvrste odluke, nema smisla skidati ovisnost o pušenju jer će se ubrzo vratiti. U zadnje vrijeme s klijentima najčešće radim tako da zajedno utvrdimo koji su okidači ovisničkog ponašanja (poseže za cigaretom kad sjedne u auto, kad iziđe s društvom, kad vidi šefa, kad se s nekim posvađa, kad razgovara s mamom telefonom...) i onda mičemo te okidače tako da je svaki sljedeći put ovisničko ponašanje posljedica svjesne odluke, odnosno pušite onda kad zaista želite, a ne kad nešto drugo odluči za vas. Tako se broj cigareta drastično smanjuje i ovisnost slabi.“

Mršavljenje je nešto slojevitiji problem od pušenja i terapija je kompleksnija jer je više uzroka bijega u prejedanje. Doktorica Doreen Virtue u knjizi Žudnja za hranom kaže: „Suvišna težina služi kao štit od zamišljenih opasnosti i oskudice u svijetu koji je zapravo prepun sigurnosti i obilja.“

Nisko samopouzdanje i obranu kao uzroke navode i hipnoterapeuti, a dijete su u tom smislu potpuno neučinkovite i samo produbljuju frustraciju. Bez cjelovitog pristupa i reprogramiranja podsvijesti, koje se osim u hipnoterapiji primjenjuje i u nekim drugim relaksacijskim metodama te coachingu, problem mršavljenja ne može se kvalitetno riješiti, kažu stručnjaci iz raznih područja.

Važna je prisutnost

Čak i ako nikad ne odlučite isprobati hipnozu, sjetite se katkad kritičkog faktora i pazite što vam svira u pozadini dok glačate, kuhate ili učite. Ako usput teče nasilni film na televiziji, znajte da vaš kritički faktor tada kuha, glača ili uči s vama i filtrira one informacije koje su povezane s vašim svjesnim djelovanjem, a u podsvijest izravno ulazi sav sadržaj iz pozadine. Jednako tako, zaspite li pred televizorom, kritički faktor spušten je jer „spava s vama“, a u podsvijest se samo ulije, recimo, cijeli sadržaj Dnevnika. Tako nesvjesno svaki dan upijamo velike količine agresije i sve smo nemirniji i rastreseniji. Koju god temu načeli, nekako dođemo do istog – važno je biti potpuno posvećen onome što radimo ovdje i sada.

Neda Džakula

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr