Akupresura za lakšu probavu na blagdane

Uza sve veselje i proslave, tijekom blagdana moguće su i manje tegobe, prije svega probavne. Riješite ih se jednostavno – pritiskom prsta

Ispod rebara smještena je akupresurna točka Sp 16, poznata kao "trbušne nevolje," vrlo korisna kad je riječ o probavi, kaže dr. Michael Reed Gach, američki stručnjak za akupunkturu. Ona olakšava probavu i regulira apetit – što će mnogima i te kako dobro doći tijekom blagdana – ublažava grčeve u želucu i bolove u rebrima, uravnotežuje kiselost u želucu te pomaže i kod štucavice.

Uz tu točku Gach navodi i priču o Napoleonu Bonaparteu koji je njenim pritiskanjem umanjivao bolove u želucu uzrokovane čirom. Nije teško zamisliti kako na mnogim portretima u svojoj specifičnoj pozi pritišće upravo tu točku.

A vi ćete je naći ovako: savijte prste i stavite ih sa svake strane tijela tako da su vrhovi prstiju na donjem dijelu rebara, u liniji s bradavicama. Čvrsto ali lagano pritišćite minutu-dvije dok sporo i duboko dišete (pritom vrhove prstiju nemojte gurati pod rub rebara, nego se zadržite na samom rubu). To možete izvesti posve diskretno pa nitko neće ni primijetiti da ste imali malu probavnu krizu.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr