Ljubav i pažnja: Kako je mladić odlučio pomoći svojoj djevojci u depresiji

Jedan je korisnik Reddita, čija je djevojka bolovala od depresije, odlučio da im bolest neće stati na put. Iako mu je na početku bilo iznimno teško, odlučio je pronaći način da svojoj djevojci pomogne kada joj bude najteže. Njegov je pristup iznimno kreativan i vrlo pažljiv, iako je naizgled sasvim jednostavan...

U raljama depresije

Depresija je teška bolest za sve koji se susretnu s njom, ali podjednako teška i za njihove najmilije. Ljudi oboljeli od depresije često se nisu u stanju ni pokrenuti. U depresiji se javljaju i gubitak samopouzdanja, bezrazložan osjećaj samoprijekora ili krivnje, misli o smrti, smanjenje sposobnosti razmišljanja i koncentracije, promjene u psihomotornoj aktivnosti, poremećaj spavanja te poremećaj u apetitu.

To je, osim oboljelima, teško i onima kojima su im bliski, a mnogi ne znaju kako pomoći svom članu obitelji ili partneru te kako se nositi s njihovom bolešću. S istim se problemom suočio i jedan korisnik Reddita pod nadimkom 'bovadeez', čija je djevojka bolovala od depresije.

Depresija - što kad tuga ne posustaje?

Kreativna metoda pomoći

Iako mu je na početku bilo iznimno teško, odlučio je pronaći način da svojoj dragoj pomogne kada joj bude najteže. Njegov je pristup iznimno kreativan i vrlo pažljiv, iako je naizgled sasvim jednostavan.

Naime, njegova metoda pomoći sastoji se od staklenke, običnih drvenih štapića (za sladoled) obojenih flomasterom i komadića papira. Pomoću navedenih predmeta izradio joj je afirmacijsku teglicu koja na nju nije izvršavala pritisak te joj nije predstavljala prijetnju.

Štapići su bili obojani po “kategorijama“, a na svakom je bio ispisan neki motivacijski citat ili ohrabrujuće riječi, a djevojka je mogla uzeti šareni štapić kada god bi to htjela.

šareni štapići

“Lijepa si i u redu je pitati za pomoć“...

“Svaka 'kategorija' imala je svoju boju. Primjerice, narančasti štapići sadrže inspirativne citate pjesnika, političkih ikona, filozofa ili humanitaraca. Žuti štapići služe joj kao podsjetnici, a na njima su ispisane pozitivne riječi koje joj pomažu prebroditi dan. Na žutim štapićima ispisane su pozitivne poruke poput: 'Lijepa si' i 'U redu je pitati za pomoć' i slično. Na ljubičastima su savjeti kako se opustiti, poput: 'Napravi pauzu', jer je radila na magistarskom radu. Ili 'Poslušaj svoju omiljenu pjesmu'“, objasnio je mladić.

Uz obojene štapiće, u staklenci se nalazi i tanki flomaster zajedno s drvenim štapićima koji su potpuno prazni. “Tako je mogla zabilježiti trenutke u kojima je bila najsretnija, a kasnije ih može izvući i prisjetiti se toga kada joj bude najpotrebnije“, dodao je. “Nadao sam se da će joj ova gesta pomoći da ponovno preuzme kontrolu nad nekim aspektima života ili da će je potaknuti da napravi pauzu i više se usredotoči na sebe“, zaključio je mladić.

Ovom naizgled jednostavnom, ali i vrlo pažljivom gestom na najljepši mogući način svojoj je djevojci dao do znanja kako je uvijek uz nju te da mu je jako stalo do nje. A sve je učinio na način koji joj nije predstavljao pritisak jer je sama mogla birati u kojem će trenutku posegnuti za kojim štapićem.

Izvor: reddit.comthoughtcatalog.com

Pripremila Tena Ožegić