Helena Malogorski: Veseli me što mogu pomoći ljudima da promijene život

Ako ste ljubitelj zdrave hrane i koristite Instagram, mali su izgledi da su vam promaknule atraktivne fotografije maštovitih jela od sirovog voća i povrća koje priprema Helena Malogorski. Na svom profilu @helenarawandstyle ova mlada, lijepa i poduzetna blogerica ima više od 30.000 pratitelja, a njeni je obožavatelji mogu pratiti i na Facebook stranici Blendologia&Gen te na njenom YouTube kanalu Blendologia Croatia. Helena, zajedno sa svojom majkom, vodi tvrtku Gen koja se bavi prodajom samoniklog, jestivog bilja i biljnih dodataka prehrani, te vodi projekt Blendologia čija je svrha educiranje o sirovoj prehrani. Zamolili smo Helenu da nam kaže nešto više o dobrobitima sirove prehrane, o tome kako se njena ljubav prema zdravoj hrani iz hobija pretvorila u posao i što je u njenom poslu najviše veseli

Za Helenu Malogorski, mladu Instagram blogericu iz Siska koja je svojom ljubavlju prema sirovoj hrani i njenim dobrobitima, te primamljivim fotografijama, korisnim receptima i savjetima privukla više od 30.000 pratitelja, može se uistinu reći da živi život iz snova. Zdrava je, lijepa, uspješna, poznata i sretna jer se bavi onime što voli i u što vjeruje.

Pitali smo Helenu...


Kada i zbog čega ste se odlučili za sirovu hranu kao vašu najdražu prehranu?

Helena: Još za vrijeme studija počela sam osjećati tegobe poput blagog gastritisa, nedostatka energije i stalnih upala sinusa. Tada sam počela istraživati utjecaj hrane na ljudski organizam i shvatila da sve ono što jedemo i pijemo ima direktan utjecaj na naše psihofizičko zdravlje.

Prvi korak bila je prehrana po krvnim grupama, gdje sam se već kroz nekoliko mjeseci osjećala znatno bolje, ali tegobe nisu u potpunosti nestale. Baš nekako u to vrijeme srela sam poznanicu koja je u razgovoru spomenula sirovu hranu, o kojoj do tada nisam znala ništa, ali kako sam vrlo znatiželjna i volim isprobavati nove stvari - odlučila sam dati šansu i ovom načinu prehrane.

Ne mogu reći da sam "preko noći" promijenila sve dotadašnje navike (trebalo mi je nekoliko mjeseci prilagođavanja na novi režim), ali ono što sam primijetila je da je moj organizam jako dobro reagirao na "živu" hranu. Sada je prošlo već sedam godina otkako sam izbacila meso, i prešla na biljnu prehranu. Danas konzumiram 90 posto sirovih, termički neobrađenih namirnica, a ostatak od 10 posto čini kuhana prehrana.

helena malogorski 

Zbog čega je sirova hrana bolja za ljudsko tijelo od termički obrađene?

Helena: Sirove namirnice sadržavaju enzime koji pretvaraju hranu u energiju, utječu na naš imunološki sustav i psihofizičko zdravlje. Termičkom obradom mi uništavamo enzime i konzumiramo takozvanu mrtvu hranu, koja nas u principu samo zasiti, ali ne djeluje toliko blagotvorno na zdravlje.

Je li, po vašem mišljenju, sirova hrana dobra za svakoga ili to ipak ovisi o tjelesnom tipu i individualnim potrebama osobe?

Helena: Uvijek napominjem da sirova hrana sama po sebi ne mora dovesti do čudesnih rezultata koje možda na prvu očekujemo. Puno toga ovisi o individualnom stanju organizma, načinu kombiniranja samih namirnica, stanju želučane kiseline, stanju crijeva, o postojanju enzima za metaboliranje "živih" namirnica u našem organizmu, itd.

helena malogorski

Neki smatraju da je komplicirano i skupo pripremati sirovu i vegansku hranu koja je ujedno ukusna. Je li to točno?

Helena: Komplicirano svakako nije - pripremanje sirovih obroka ne zahtijeva puno vremena jer se namirnice ne obrađuju termički i praktički se sve svodi na blendanje, cijeđenje, zagrijavanje do cca 50 stupnjeva. Ovdje bih izuzela dehidriranje, klicanje i namakanje određenih namirnica, što može trajati do nekoliko dana. Ako govorimo o troškovima, danas su namirnice za sirovu prehranu puno dostupnije nego prije, kada je sirova prehrana još bila u povojima. Ako ste dovoljno kreativni, možete napraviti superukusna i zdrava jela a da pritom ne potrošite puno novca.
 
Kako se dogodilo da je ovaj zdravi način prehrane i življenja postao i vaš posao?

Helena: Ja sam veliki gurman i prelaskom na ovaj način prehrane htjela sam da moji obroci ne budu samo zdravi, već i ukusni. Kada sam se počela hraniti zdravije, svi moji prijatelji i poznanici vidjeli su koliko se moj život promijenio te ih je to motiviralo da i oni utječu na svoje prehrambene navike. Kako bi mi slanje recepata svakome pojedinačno oduzimalo dosta vremena, odlučila sam sve svoje ideje i životni stil podijeliti na YouTubeu i Instagramu, kako bi svima bili dostupni. Naravno, kada iza sebe imate određeni broj pratitelja, sponzori se sami javljaju i ono što je nekada bilo hobi, sada postaje pravi posao.

Što vas najviše veseli u poslu koji radite?

Helena: Svakako pomaganje ljudima, bilo kroz savjete ili korištenje naših proizvoda. Ovo možda zvuči kao klišej, ali ništa me ne može razveseliti kao činjenica da smo nekome promijenili život - taj osjećaj nemjerljiv je u usporedbi s bilo kojim materijalnim zadovoljstvima.

 helena malogorski

Helenu Malogorski možete pratiti na:

Instagramu: https://www.instagram.com/helenarawandlifestyle/?hl=hr
Facebooku: https://www.facebook.com/BlendologiaGen/
Webu: http://www.blendologia.eu/
YouTubeu: https://www.youtube.com/user/Genhr/

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr