Djeca koja su fizički aktivna imaju 'brži' mozak

Nedavno je u nizu novih studija potvrđeno kako vježbanje nije samo dobro za dječja tijela koja se još oblikuju nego i za dječje mozgove...

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu objavili su kako devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, koji su u dobroj tjelesnoj formi zahvaljujući trčanju i hodanju, imaju kompaktniju bijelu tvar u mozgu. Bijelu tvar čine snopovi aksona koji prenose živčane signale iz jednog djela mozga u drugi – što su oni kompaktniji, brža je i njihova aktivnost.

Znanstvenica Laura Chaddock-Heyman tvrdi da je fizička aktivnost dodatni način pomoću kojega djeca mogu nadmašiti svoje vršnjake u rješavanju kognitivnih zadataka. Jedno finsko istraživanje otkrilo je da viša razina fizičke aktivnosti kod djece u prve tri godine školovanja poboljšava njihove sposobnosti u čitanju i aritmetičkim zadacima.

Rezultati su bili vidljivi posebno kod dječaka koji su pješice ili biciklom stizali do škole. U drugoj studiji pokazalo se da su jedanaestogodišnje djevojčice koje su bile fizički aktivne imale bolje rezultate u predmetima poput prirode i društva.

Najbolje vježbe: Djecu mlađu od 12 godina treba poticati na sve vrste fizičke aktivnosti tijekom dana: hodanje, vožnja bicikla, igranje košarke ili nogometa oko sat vremena dnevno. Preporučljive su i zabavne igre poput penjanja, bacanja ili skakanja na trampolinu.

Peta Bee (The Interview People)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr