Vječni zakoni ljubavi

Inspirirana životom sufijskog pjesnika i mistika Rumija, knjiga Četrdeset pravila ljubavi priča priču o istinskoj ljubavi, onoj koja nas oslobađa i približava božanskome u nama. Islamski mistici sufiji njeguju intiman odnos Bogom, često ga nazivajući ‘svojim Voljenim’. Naučimo li se ogledati u očima partnera i ljubavnika, koji pripadaju istom jedinstvu iz kojega smo svi potekli, naučimo li se prepustiti, mogli bismo iskusiti da su Bog i ljubav istoznačnice. Sufiji nas pozivaju da otvorimo srce i nestanemo kao pojedinci, kao kapljice, u velikom oceanu ljubavi. Neka vas njihove riječi vode...

❤ Naše viđenje Boga neposredan je odraz našeg viđenja sebe. Ako nam Bog u misli doziva strah i optuživanje, znači da se u nama nakupilo previše straha i optuživanja. Ako vidimo Boga punog ljubavi i suosjećanja, i sami smo takvi.

❤ Možeš proučavati Boga kroz sve i svakoga u svemiru jer Bog nije ograničen na crkvu, džamiju ili sinagogu. Ali ako ipak moraš znati gdje je točno njegov dom, postoji samo jedno mjesto gdje ga možeš tražiti: srce iskrenog ljubavnika.

❤ Većina poteškoća na svijetu proizlazi iz pogrešne interpretacije riječi i jednostavnog nerazumijevanja. Nikada ne shvaćaj riječi doslovno. Kada zaplovimo morem ljubavi, jezik kakav poznajemo postaje nepotreban. Ono što nije moguće opisati riječima možemo pojmiti samo u tišini.

❤ Osamljenost i samoća dvije su različite stvari. Kada smo osamljeni, lako se možemo zavesti da smo na pravom putu. Samoća je bolja za nas jer znači da smo sami da ne bismo bili osamljeni. No najbolje je naći osobu koja će biti naše zrcalo. Zapamti, samo u srcu drugog čovjeka možeš istinski vidjeti sebe i božju prisutnost u sebi.

❤ Što god ti se dogodi u životu, nikada se nemoj predati očaju. I kada sva vrata ostanu zatvorena, Bog će otvoriti novi put samo za tebe. Budi zahvalan! Lako je biti zahvalan kada je sve u redu. Sufi je zahvalan ne samo za ono što je dobio nego i za sve ono što su mu uskratili.

❤ Strpljivost ne znači nedjelotvorno čekanje. Znači da gledamo dovoljno daleko da bismo imali povjerenja u konačni ishod procesa. Znači da gledamo trn i vidimo ružu, da gledamo noć i vidimo zoru. Božji prijatelji nikada ne gube strpljenje jer znaju da mlađaku treba vremena da postane puni Mjesec.

❤ Traženje Ljubavi nas mijenja. Nema tragača koji ne sazre na putu. U trenutku kada pođemo tražiti Ljubav, započinje naša promjena iznutra i izvana.

❤ Na ovom svijetu ne vodi nas naprijed ono što je slično ili uobičajeno, nego otkrivene suprotnosti. I sve suprotnosti u svemiru prisutne su u svakom od nas. Zato se vjernik mora susresti s nevjernikom koji prebiva u njemu. I nevjernik mora spoznati šutljivog vjernika u sebi. Vjera je postupan proces – onaj koji zahtijeva prividnu suprotnost: nevjeru.

❤ Lako je voljeti savršenog Boga, bezgrešnog i nepogrešivog. Puno je teže voljeti ljude sa svim njihovim pogreškama i nedostacima. Zapamti, možemo poznavati samo ono što možemo voljeti. Ako se ne naučimo ljubiti božja ostvarenja, ne možemo istinski voljeti ni istinski spoznati Boga.

❤ Svi smo stvoreni na Njegovu sliku i priliku, a ipak je svatko stvoren različit i jedinstven. Ni dva čovjeka nisu jednaka. Ni dva srca ne kucaju u istom ritmu. Da je Bog htio da smo svi jednaki, takve bi nas stvorio. Zato je nepoštovanje razlika i nametanje svojih misli drugima nepoštovanje svetog božjeg plana.

srce svijeće❤ Čovjek ima jedinstveno mjesto među božjim stvorenjima. „U njega sam udahnuo svoj duh“, rekao je Bog. Svatko od nas, bez iznimke, stvoren je da bude božji namjesnik na Zemlji. Upitaj se koliko se često ponašaš kao namjesnik. Svatko od nas dužan je otkriti božji duh u sebi i živjeti u skladu s njim.

❤ Ovaj svijet je kao gora koja vraća tvoj glas. Što god kažeš, dobro ili loše, vraća se k tebi. Ako netko o tebi misli loše, ružne riječi o njemu stvari će samo pogoršati. Bit ćeš uhvaćen u krug loše energije. Umjesto toga, četrdeset dana i noći govori i misli o tom čovjeku lijepe stvari. Na kraju tih četrdeset dana sve će biti drugačije jer ćeš ti iznutra biti drugačiji.

❤  Istinski sufi i kada je krivo optužen, napadan i osuđen sa svih strana, ne izriče ni jedne loše riječi o svojim kritičarima. Sufi nikad ne okrivljuje. Kako mogu postojati suparnici ili rivali, kako može postojati netko koga bismo okrivili ako postoji samo Jedan?

❤ Ako hoćeš okrijepiti svoju vjeru, moraš omekšati iznutra. Da bi tvoja vjera bila čvrsta stijena, srce ti mora biti meko kao pero. Životne teškoće uče nas kako ćemo postati manje sebični i manje osuđivati, a više suosjećati i biti velikodušni.

❤ Pokušaj se ne opirati promjenama koje ti dođu na put. Radije pusti život da živi kroz tebe. I ne brini se ako se život okreće naglavce. Kako znaš da je ona strana na koju si navikao dosad bolja od one koja dolazi?

❤ Bog je sistematičan urar. Tako precizan je njegov rad da se sve na Zemlji dogodi u pravom trenutku. Ni minutu prekasno, ni minutu prerano. I za svakog, bez iznimke, sat ide točno. Svakome dođe vrijeme za ljubav i vrijeme za smrt.  

❤ Život bez ljubavi život je bez smisla. Ne pitaj se kakvu ljubav trebaš tražiti, duhovnu ili materijalnu, božju ili svjetovnu, istočnu ili zapadnu – razlike vode samo još većim razlikama. Ljubav nema naljepnice, nema objašnjenja. Ljubav je voda života. I ljubljeni je oganj duše. Svemir se vrti drugačije kada oganj ljubi vodu.

*Iz knjige 'Četrdeset pravila ljubavi' Elif Šafak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr