Svjetski dan djece: Dan koji govori o važnosti djece i njihovih prava

Riječ je o zabavnom danu ali s ozbiljnom porukom, koji se obilježava 20. studenog, kada djeca ‘preuzimaju’ uloge u medijima, politici, poslu, sportu i zabavi kako bi osvijetlila najnužnije izazove s kojima se suočava njihova generacija

Velečasni koji je ustanovio dan djece

20. studeni važan je datum jer govori o važnosti djece i tome kako imaju posebna prava i slobode koje im pomažu da odrastu u sretne, zdrave odrasle osobe.

Ujedinjeni narodi ustanovili su Međunarodni dan djece 1954. godine, ali je generalna skupština UN-a tek 20. studenoga 1959. godine usvojila prošireni oblik “Deklaracije o pravima djeteta“. Istog je datuma 1989. godine Generalna skupština UN-a usvojila i “Konvenciju o pravima djeteta“.

No, povijest dana djece ide mnogo dalje. Naime, dan djece je započeo velečasni dr. Charles Leonard, pastor Univerzalističke crkve Otkupitelja u Chelseaju u Massachusettsu, druge nedjelje u lipnju 1857. godine kada je održao posebnu službu posvećenu djeci. Leonard je dan nazvao Danom ruža, iako je kasnije dobio ime Cvjetna nedjelja, a potom i Dan djece.

Međunarodni dan djece nije samo dan za proslavu djece onakvima kakvi jesu, već za osvješćivanje djece širom svijeta koja su doživjela nasilje u oblicima zlostavljanja, iskorištavanja i diskriminacije. Djeca se u nekim zemljama koriste kao radnici, uronjena su u oružani sukob, žive na ulici, trpe razlike zbog vjere, manjinskih problema ili invaliditeta. Trenutno postoji oko 153 milijuna djece u dobi između 5 i 14 godina koja su prisiljena na dječji rad.

Međunarodni dan muškaraca otkriva pravo lice muškosti

Zašto je važan Međunarodni dan djeteta

Jamči prava djeci

U tipičnim vladinim dokumentima općenito se podrazumijevaju prava koja se daju ljudima. Međutim, zahvaljujući UN-u, vlade širom svijeta usvojile su ugovore koji djeci jamče pravo na život, zdravlje, obrazovanje, igru, obitelj, zaštitu od nasilja, diskriminacije i suzbijanja.

Promišlja o budućnosti djece

Promjene zahtijevaju vrijeme. A pod vremenom mislimo na generacije. Ako želimo osigurati stabilnu, sigurnu i održivu budućnost našeg planeta, sve započinje s današnjom djecom. Zbog toga je rano obrazovanje imperativ.

Podiže svijest

Možda je lako previdjeti probleme s kojima se djeca danas suočavaju ako nisu vidljivi u vašem svakodnevnom životu. Međunarodni dan djece nastoji širiti znanje da postoje milijuni djece širom svijeta koja nemaju pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti ili sličnim mogućnostima.

10 dječjih zapovijedi

Na današnji dan prisjetimo se deset zapovijedi djece i probajmo ih uvažiti barem danas:

1. Moje su ruke male; molim vas ne očekujte od mene savršenstvo kada spremam  krevet, crtam crtež, bacam loptu… Moje su noge kratke; molim vas usporite kako bih mogao s vama držati korak.

2. Moje oči ne gledaju kao vaše; pustite me, molim vas da malo sam istražujem. Ne ograničavajte me bespotrebno.

3. Posao će uvijek biti tu, a ja ću biti malen još samo na kratko vrijeme; zato si uzmite vremena da mi strpljivo i s ljubavlju poučavate o svijetu koji me okružuje.

4. Moji su osjećaji nježni; molim, vas, imajte obzira prema mojim potrebama. Nemojte me cijeli dan kritizirati (ni vi ne biste željeli da vas cijeli dan kritiziraju!). Ponašajte se prema meni onako kako bi ste i vi željeli da se prema vama ponašaju.

5. Ja sam poseban dar. Molim vas cijenite me onako kako to zaslužujem. Pustite me da budem odgovoran za ono što činim. Vodite me i disciplinirajte s ljubavlju i strpljenjem.

6. Trebam vašu potporu kako bih mogao rasti i razvijati se. Pazite kako me grdite. Kudite moje pogreške, a ne mene.

7. Pustite me da sam odlučujem o sebi. Dopustite mi da pogriješim, kako bih iz svojih pogrešaka mogao učiti. Tako ću jednoga dana biti spreman donositi odluke kakve život od mene zahtijeva.

8. Molim vas nemojte raditi umjesto mene. Tada osjećam da svojim nastojanjima i zalaganjem nisam ispunio vaša očekivanja. Znam da je to teško. No, nastojite ne uspoređivati me s mojim bratom ili sestrom.

9. Ne bojte se otići vikend bez mene. Ponekad djeca trebaju slobodna vikend od svojih roditelja, jednako kao što i oni trebaju odmor od svoje djece. Osim toga, volim vidjeti kako se volite i kako je vaš brak poseban.

10. Molim vas, volite me i onda kada iznevjerim vaša očekivanja.

Izvori: nationaltoday.com i savjetnikuspjeha.com

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr