Ljubavna priča članova grupe ABBA Agnethe i Björna

Dvoje članova slavne švedske pop grupe ABBA u travnju slavi rođendan - Agnetha i Björn, čiji brak je potrajao 11 godina i završio tijekom najplodnijeg razdoblja karijere ABBA-e. Prisjetimo se ovog slavnog para i nezaboravne glazbe tog švedskog sastava

Agnetha Fältskog rođena je 5. travnja 1950. u Jönköpingu u Švedskoj, a njen bivši suprug Björn Ulvaeus 25. travnja 1945. u Göteborgu. Vjenčali su se 1971. godine, a njihov razvod 1982. godine rezultirao je pjesmom The Winner Takes It All (Pobjednik uzima sve).

Nakon raspada grupe ABBA, 1983. godine, Agnetha se posvetila solo karijeri. Objavila je album Can't Shake Loose. Godinama kasnije nastavila je snimati albume, ali nijedan joj nije osigurao uspjeh poput onih koje je postigla s grupom ABBA. Nakon razdoblja između 1988. i 2003. godine, koje je poput svoje sunarodnjakinje Grete Garbo provela u odsutnosti iz javnog života, vratila se u studio i snimila album My Colouring Book koji je izdan 2004. godine.

Krajem 2010. godine, pojavila se u javnosti ruku pod ruku s Björnom na premijeri mjuzikla Mamma Mia! u Kopenhagenu te time dala tračak nade obožavateljima grupe ABBA izjavom da je moguće ponovno okupljanje legendarne četvorke, no to se ipak nije dogodilo.

Björn je, poslije razdoblja provedenog s grupom ABBA, nastavio surađivati s drugim muškim članom ABBA-e, Bennyem Anderssonom, u mjuziklima: Chess 1984., Kristina från Duvemåla 1995. te Mamma Mia! 1999. godine. Sredinom 80-ih godina njihova suradnja se odvijala tako da je Ulvaeus pisao tekstove, dok je glazbu za pjesme skladao Andersson.


Nekoliko sličica i nota iz života Agnethe i Björna.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr