Deset zanimljivih činjenica o tajanstvenoj Greti Garbo

Slavna glumica Greta Garbo, koja je početkom tridesetih godina prošlog stoljeća bila jedna od prvih europskih glumica koja je postala vrhunska holivudska zvijezda, rođena je u Švedskoj 18. rujna 1990. Ostvarila je niz dramatičnih uloga u filmovima i nominaciju za tri Oscara, a kada se zauvijek povukla s filma 1953. godine, nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji nije osobno primila. Prisjetimo se nekoliko detalja o njoj...

Greta Garbo, izuzetno lijepa, visoka i vitka glumica čije lice je odavalo bogat unutrašnji život i odsutnost svake površnosti, bila je nadasve podobna za romantične uloge tajanstvenih i nedostižnih fatalnih žena. U igranom filmu prvi se put pojavila statirajući u Lutajućem vitezu 1921.

U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand Hotel i Dama s kamelijama. Godine 1939. snimila je film koji je odudarao od njenog melodramatskog stila – satiričku komediju Ninočka, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara.

U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život. Nekomunikativnu i tajanstvenu, prema mjerilima holivudske javnosti, nazivali su je "švedskom sfingom" i "misterioznom strankinjom". I njene ljubavne veze bile su uglavnom predmetom nagađanja.

Nakon neuspjeha filma Žena s dva lica božanstvena se Greta Garbo 1941. godine zauvijek povukla s filma. Godine 1953. nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, no tu prestižnu nagradu nije osobno primila.

* Pravo ime Grete Garbo bilo je Greta Lovisa Gustafsson. Rođena je 18. rujna 1905. u Stockholmu.

* Nakon što je snimila 28 filmova, povukla se 1941. iz javnosti i premda joj je bila ponuđena prilika da se vrati na film, odbila je.

* Borila se s depresijom veći dio svog života, često su je smatrali ćudljivom i temperamentnom.

* U 40-ima je počela sakupljati umjetnička djela i prikupila kolekciju koja je vrijedila milijune dolara kad je umrla.

* Postala je naturalizirana građanka SAD 1951. godine i tada je kupila stan na Manhattanu u kojem je živjela do kraja života.

* Bila je poznata po svojim dugim šetnjama New Yorkom, tijekom kojih bi nosila ogromne sunčane naočale. Ponekad je šetala sama, a ponekad je imala pratioce.

* Oboljela je od raka dojke i uspješno se izliječila 1984. godine.

* Nikada se nije udala i nije imala djece. Nakon njene smrti otkriveno je mnogo pisama koja je primila, a koja su dala naslutiti da je možda bila lezbijka.

* Preminula je 15. travnja 1990. Njezinu smrt uzrokovale su komplikacije uzrokovane upalom pluća i zatajenje bubrega.

* Tijekom svog života donosila je pametne financijske odluke, a nakon smrti njezina je nećakinja naslijedila cjelokupno imanje.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr