Šećer u prahu napravite sami, a uz pomoć samo jedne namirnice spriječite njegovo grudanje

Ususret izradi uskrsnih slastica sigurno će vam dobro doći domaći šećer u prahu, a za njegovo dugrotrajno skladištenje dodajte mu ovu namirnicu

Oprema:

Mlinac za žitarice ili kavu

Sastojci:

1 šalica kristalnog šećera - po vašem izboru

Postupak pripreme:

  1. Izmjerite šećer i dodajte ga u blender ili mlinac za začine ili kavu. Ako koristite mlinac, možda ćete to trebati učiniti u nekoliko navrata.
  2. Ako domaći šećer u prahu spremate za dugotrajno skladištenje, tada je mljevenom šećeru najbolje dodati kukuruzni škrob (ili neki drugi škrob koji je jestiv u sirovom obliku). Ovo će djelovati kao sredstvo protiv grudanja. Dodajte 1 žlicu škroba po šalici šećera u prahu.
  3. Sameljite šećer u fini prah. U brzom blenderu bit će potrebno zaustaviti stroj i lopaticom strugati po stranama kako biste bili sigurni da je sve jednako samljeveno. To može trajati od 30 sekundi do 3-4 minute, ovisno o veličini i snazi blendera. Korištenjem mlinca za kavu ili začine postupak traje oko 30 sekundi.
  4. Prosijte šećer u prahu u posudu, ponavljajući postupak mljevenja dok sve ne bude fino samljeveno. Kad trljate malo šećera u prahu između prstiju, trebao bi biti vrlo sitan s malo, ili čak bez zrnaste teksture.

Kako čuvati:

Domaći šećer u prahu bez kukuruznog škroba najbolje je koristiti odmah kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Međutim, ako se doda škrob, šećer može potrajati godinama kad se čuva u hermetički zatvorenoj posudi.

Savjeti:

Najbolje je koristiti najmanji vrč na vašem blenderu kako biste bili sigurni da se šećer može pravilno samljeti. Što je veći vrč, to će vam trebati više šećera da bi ispravno radio.

Sorte šećera s najviše sadržaja melase mogu biti previše ljepljive (poput smeđeg šećera).

Ako nemate kukuruzni škrob, možete ga zamijeniti drugim škrobom; samo pripazite je li jestiv dok je sirov ili da ga prvo toplinski obradite (tj. aru prah ili škrob tapioke).

Ako vaš blender nije snažan, ovaj postupak može potrajati ili možda neće uspjeti. Međutim, mlinac za kavu daje odlične rezultate, a i jeftiniji je.

Izvor: alphafoodie.com

Tena Ožegić