Kremaste kocke kakao-kokos-višnje Dunje Gulin

Veganski kolači nikad nisu bili tako raznoliki i fini. Autorica zdravih recepata Dunja Gulin svoju kreativnost i nova saznanja prenijela je u knjigu 'Slatki vegan' (Planetopija) koja donosi cjelovite gurmanske deserte za svaku prigodu, a za čitatelje Sense otkriva recept za prefine kocke koje su kombinacija tekstura i okusa: "Višnje podižu jak okus kakaa i kokosa, a čvrsti biskvit nadopunjuju sočna krema i glatki žele. Vrlo osvježavajući kolač za svaku priliku!", rekla nam je Dunja

(za 16 malih kolača, mali kalup dimenzija 20 x 26 cm)

Za podlogu
130 g (1 šalica) brašna T-850
20 g (2 žlice) praha za puding s okusom čokolade
1 žličica praška za pecivo
 ¼ žličice soli
25 g (¼ šalice) kakaa u prahu
50 g (⅔ šalice) ribanog kokosa za kolače
120 ml (½ šalice) djevičanskog kokosovog ulja, rastopljenog
 90 g (⅔ šalice) kokosovog šećera
 60 ml (¼ šalice) punomasnog kokosovog mlijeka
1 žlica jabučnog octa

Za kremu od kokosa
750 ml (3 šalice) + 2 žlice punomasnog kokosovog mlijeka
 4 g (1 ½ žličice) agar-agara u prahu
 20 g (2 žlice) aru praha ili kukuruznog škroba
120 ml (½ šalice) agavinog sirupa ili rižinog slada
40 g (½ šalice) ribanog kokosa za kolače
80 g (⅔ šalice) zamrznutih ili svježih višanja, prerezanih na pola

Za žele od višnje
120 g (1 šalica) višanja
120 ml (½ šalice) vode
2 žlice agavinog sirupa ili rižinog slada
2 g (¾ žličice) agar-agara u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za podlogu u zdjeli pjenjačom pomiješajte mlijeko, ulje, ocat i kokosov šećer. U njih prosijte sve suhe sastojke osim ribanog kokosa. Povežite ih pa dodajte ribani kokos i sve dobro promiješajte u kompaktno tijesto. Kalup nauljite pa jednoliko rasporedite smjesu u kalup. Pecite 20  –  25 minuta. Za kremu odvojite nekoliko žlica hladnog mlijeka u kojem ćete razmutiti aru prah / škrob.

Ostatak mlijeka u loncu pomiješajte s agar-agarom u prahu pa pustite da provri na laganoj vatri. Pjenjačom žustro miješajući, dodajte razmućeni zgušnjivač (aru prah ili škrob) i ostale sastojke, osim višanja. Kremu izlijte na pečeno tijesto u kalupu.

Polovice višanja jednoliko rasporedite i utisnite u kremu. Ohladite na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku, dok se krema ne stisne i prestane biti ljepljiva na dodir. Za žele u lončiću pomiješajte sve sastojke pa pustite da provru na laganoj vatri.

Dobro izmiksajte pa prelijte preko ohlađene kreme od kokosa. Ako ostane komadića nakon miksanja, žele na kolač prelijte kroz cjedilo. Hladite nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja i posluživanja. Ovaj je kolač još bolji sutradan, kad se okusi prožmu, a tijesto malo omekša.

dunja gulinDunja Gulin dunja gulin slatki veganNova knjiga Dunje Gulin 'Slatki vegan' u izdanju Planetopije (149 kn) obiluje desertima za svaku prigodu i namijenjena je ne samo veganima, već svima koji žele uživati u slasticama napravljenima od cjelovitih namirnica

Recepti iz knjige 'Slatki vegan' Dunje Gulin (Planetopija)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr