Buddha bowl s pečenim povrćem, heljdinom kašom i humusom

Ohrabrite se iskušati ova jednostavna zadovoljstva u zdjelici prema slasnom receptu food blogerice Lili Bašić. Trebate li inspiraciju za aranžiranje svog Buddha bowla, na Instagramu možete pronaći više od sto tisuća zanimljivih fotografija s opisom #buddhabowl. Vrijedi ih istražiti (i isprobati)!

za dvije osobe

Sastojci za Buddha bowl:
2 narančasta batata, srednje veličine
300 g prokulica (kelj pupčar)
2 cikle, srednje veličine
1 mrkva, velika
1 jabuka
sok od pola limuna
170 g (1 šalica) sirove heljde, prethodno namakane u vodi preko noći
sol, maslinovo ulje

Za posipanje:
usitnjeni orasi, svježi peršin ili vlasac

Sastojci za humus:
otprilike 220 g slanutka (svježe skuhanog ili iz staklenke)
4 žlice maslinova ulja
1 žlica tahinija (namaza od sezama)
sok pola limuna
sol i papar, prema želji
3 žlice vode u kojoj se slanutak kuhao (ili iz staklenke)
Sve sastojke, osim vode u kojoj se kuhao slanutak, stavite u blender i miksajte dok se sastojci dobro ne povežu. Zatim dodajte slanutkovu vodu pa još kratko miksajte dok ne dobijete glatki kremasti namaz.

Priprema:
Prvo pripremite pečeno povrće. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite veću posudu za pečenje papirom za pečenje. Odstranite tvrde dijelove i tamne listiće prokulica. Veće prepolovite, a manje ostavite cijele.

Batate ogulite i narežite na manje komade, otprilike iste veličine kao prokulice. Rasporedite batate i prokulice na pleh, poškropite maslinovim uljem, posolite i začinite začinima po želji (ja sam koristila ružmarin i timijan). Pecite 25 - 30 minuta dok se povrće dobro ne zapeče.

Dok se povrće peče, skuhajte heljdu (u posoljenoj vodi) koju ste prethodno namakali u vodi tijekom noći ili barem nekoliko sati i ocijedili. Za kuhanje slijedite upute na pakiranju. Kad se heljda skuha, posolite je ako bude potrebno i začinite maslinovim uljem i svježim peršinom.

Ogulite i naribajte ciklu, mrkvu i jabuku. Posolite, začinite maslinovim uljem i sokom od pola limuna.

Složite Buddha zdjelicu, rasporedite u zdjelice pečene batate i prokulice, heljdinu kašu, svježu salatu od cikle, mrkve i jabuke i humus. Pospite usitnjenim orasima i svježim peršinom ili vlascem.

Lili Bašić, autorica bloga ‘Travelling oven’

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr