3. Sensa vikend: Bolje sutra

Kako sami sebi darovati ljubav opuštajući se i usvajajući nove vrijedne vještine i znanja, naučili su sudionici trećeg Sensa vikenda koji se u organizaciji magazina Sensa i internetskog portala Vikend planer održao na prvi dan proljeća u toplicama Sveti Martin

Ono što sigurno možemo promijeniti jesmo mi sami. Te riječi pisca Aldousa Leonarda Huxleyja počeli smo primjenjivati već na prvom koraku, pozdravljajući prvi dan proljeća u toplicama Sv. Martin gdje se održao treći Sensa vikend. Okruženi livadama i šumama u blizini rijeke Mure, smješteni u luksuznom Spa&Golf Resortu Sveti Martin, opuštanje, upijanje novih znanja i vještina, pa i naporno vježbanje – sve je bilo lako jer smo se osjećali kao pero.

Šezdesetak sudionika i predavača Sensa vikenda na čajanci upoznavanja i druženja uz veseli žamor sa znatiželjom je degustiralo novi organski Sensa čaj u sedam različitih okusa. Mirisni čajevi Ruža, Spa, Revital, Vitality, Energy, Menta i Kadulja kružili su od usta do usta opuštajući družinu spremnu na pustolovinu duha i tijela. Tijekom sretnih Sensa dana od 19. do 21. ožujka nastavila se intimna i prijateljska atmosfera pomiješana s predavanjima o zdravom življenju u stilu Sense, magazina za sretniji život.

Usklađeno disanje

Šalicu jutarnje doze kofeina zamijenili smo prirodnim sredstvom za razbuđivanje i energiziranje, vježbama za opuštanje, ali i aktiviranje svih mišića. Petru Carmichael, instruktoricu joge i vlasnicu zagrebačkog studija Divya yoga, razveselilo je što Sensa vikend već ima i redovite polaznike: "Bilo je lijepo vidjeti kako napreduju u vježbanju joge, i da nisu zaboravili ono što sam im prenijela na prethodna dva vikenda." Ovaj put održani su kombinirani satovi joge i pilatesa. Polaznicima su predstavljene razlike i sličnosti u disanju i izvođenju vježbi.

Zbog dinamičnijih vježbi pilatesa, Petra Carmichael naglasak je stavila na disanje, odnosno pravilno izvođenje pranayame. Pratila ju je Mirela Anić, instruktorica pilatesa i vlasnica zagrebačkog studija Body&mind. U devetom mjesecu trudnoće, Mirela je i ženama i muškarcima pokazala kako na izvedbu vježbi i snagu tijela nimalo ne utječe slatki teret koji nosi. "Trudnoća nije bila tema mojih satova pilatesa, ali me veseli što sam energičnim pristupom pokazala polaznicima da sustavnim treningom postaju svjesni granica svojeg tijela. Kada znaju komunicirati sa svojim tijelom, stres, kilogrami viška ili trudnoća ne sprječavaju ih u obavljanju svakodnevnih obveza", objasnila je Mirela.

guru

Volite li se?

U opuštenom ritmu slijedio je sat relaksacije s energetskim stručnjakom i Sensinim kolumnistom Mirkom Vragovićem. Zadatak je bio probuditi uspavanu energiju koja čuči u svima nama, naučiti primiti novu svježu energiju i istodobno odbaciti staru. Mnogi su se već na prethodnim Sensa vikendima upoznali s načinom na koji Mirko u polaznicima budi energiju, ali i oni koji su se prvi put susreli s relaksacijom bili su otvorena uma, spremni na učenje, pa dobri rezultati nisu izostali. Protok energije bio je toliko jak da su mnogi naočigled reagirali – smijehom, suzama, srećom ili boli, oslobađajući blokiranu energiju.

Neuobičajena iskustva novih i starih polaznika intimno su podijeljena kao u velikoj glasnoj obitelji. Nekima su još više zasmetali dobro poznati problemi s alergijama ili bolovima u leđima, a drugima su na površinu isplivale potisnute emocije. Na relaksaciji se otapaju blokade, što rezultira izbacivanjem simptoma na površinu. Kao što kupanjem održavamo fizički dio tijela, objasnio je Mirko, relaksacija je slična dubokoj fazi sna u kojoj se događa pomlađivanje i obnova. Relaksacijom održavamo i onaj nevidljivi, duhovni dio sebe.

Ispunjeni svježom energijom, bili smo spremni za znanja koja nam je prenijela life coach Tatjana Divjak. Aforizmom Oscara Wildea "Voljeti sebe početak je romanse za cijeli život" upoznala nas je s temom predavanja. Njezino pitanje: "Volite li se, osjetite li kada ‘leptiriće’ zbog samoga sebe?" polučilo je kontradiktorne i sumnjičave odgovore. Odgovorila je na naša pitanja što je zdrava ljubav prema sebi, a što sebičnost. Ljubav podrazumijeva bliskost, intimnost i otvorenost prema sebi, radost, veselje i sreću koje želimo podijeliti s drugima, objašnjavala je. "Ljubav prema sebi je bunar pun svježe vode koji možemo dijeliti s drugima. Ali tu vodu treba redovito obnavljati i čistiti jer ustajala voda nije dobra ni za nas ni za druge. Čista voda – čista ljubav", pobjedonosno je istaknula Tatjana Divjak. Sa sobom sam ponijela njezinu pozdravnu rečenicu: "Ponašajte se prema sebi jednako kao što se ponašate prema osobi koju volite, prema sinu, majci ili partneru."

treci2

Pet elemenata

Da ljubav pozitivno djeluje na naše zdravlje i uspjeh, potvrdio je i energetski stručnjak i voditelj Rejuvenation centra Damir Šket na mističnom i intrigantnom predavanju Tajni kod ljubavi. Znanje o ljudskoj energiji i njezinoj kompatibilnosti i interakciji dolazi iz drevnog kineskog znanja I Chinga zapisanog u Knjizi promjene, nastaloj 2800. godine prije Krista. Osim o principima jina i janga, knjiga govori i o pet elemenata koji predstavljaju pet različitih vrsta energije. Na I Chingu temelji se kineska tradicionalna medicina, feng shui, shiatsu, tui na, akupunktura – cjelokupna kineska kultura i znanje o ljudskoj energiji. Saznali smo koliko je naša energija kompatibilna s energijom našeg partnera. Komešanje i uzavrela atmosferu u svim redovima – od prvoga u kojem su sjedili predstavnici elementa vode pa sve do petog u kojem su sjedile vatre – bili su posljedica iščekivanja hoće li nam energetski stručnjak potvrditi da je naš partner onaj pravi i otkriti kinesku formulu sretnih odnosa.

Nakon mentalnih aktivnosti imali smo priliku zaigrati golf uz stručne savjete iskusnog golfera Dražena Slamara. Već pri njegovim uvodnim riječima kako se povijest golfa kod nas veže uz priču o pastirima koji su se, čuvajući ovce, igrali gurajući loptice u zečje rupe, početak predavanja obilježio je smijeh. Zaigrani nakon slušanja zanimljivih crtica iz povijesti golfa, krenuli smo prema terenu kako bismo naučili izvesti duge, srednje i kratke udarce te doznali još neke male tajne za bolji rezultat. Čim smo uzeli palicu u ruke, opuštenosti je došao kraj jer od nas se zahtijevala duboka koncentracija kako bismo udarac izveli što bolje.

Na terenu s devet rupa i grijanom livadom od umjetne i prave trave, koja među prvima u Europi zbog smanjene upotrebe pesticida osigurava očuvanje prirode, većina polaznika složila se da je golf zaista zarazna aktivnost. Sensa vikendaši bili su oduševljeni zelenim prostranstvom u kontrastu s bijelim lopticama, šetnji igrača u kratkim polo majicama (jer tako nalažu pravila odijevanja) i činjenicom da igranje golfa može biti prava avantura. Nakon zamahivanja palicama na svježem zraku, novopečenim golferima najbolje su prijale vruća para saune, plivanje u zatvorenim bazenima s termalnom vodom i masaže. Bogata termalna voda visoke mineralizacije otkrivena je 1911. godine, kada je englesko-mađarska tvrtka bušila zemlju u Sv. Martinu u potrazi za naftom. Nasreću turizma i sudionika trećeg Sensa vikenda, umjesto nafte potekla je termalna voda.

Magda Dežđek, Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr