Paleorecept: Pizza s koricom od cvjetače

Paleoprehrana sve je popularniji način prehrane u kojemu se ne limitira unos kalorija, nego je naglasak na načinu kako se namirnice biraju i kombiniraju. Umjesto tjestenine, kruha i krumpira, paleoprehrana obiluje povrćem koje pomaže da polako trošimo energiju, mesom i ribom te orašastim plodovima i sjemenkama koji organizmu daju zdrave masnoće. Isprobajte ovaj recept za pizzu s "tijestom" od cvjetače

Sastojci:
1 cvjetača, narezana na cvjetiće, sačuvajte lišće
1 češanj češnjaka, protisnut
90 g samljevenih badema
1 jaje, lagano razmućeno
2 žličice maslinova ulja
45 g naribanog parmezana

Za nadjev:
2 žlice maslinova ulja
2 male glavice luka, narezanog na ploškice
1/2 žličice mješavine začina za odreske
250 g goveđega odreska
230 g nasjeckane rajčice iz limenke
1 češanj češnjaka
1 crvena paprika, očišćena i nasjeckana
45 g kozjega sira, narezanog na 8 dijelova
8 maslina

Zagrijte pećnicu na 230 °C. U multipraktiku izmiksajte cvjetaču s češnjakom tako da nalikuje krušnim mrvicama. Dodajte 1/2 žličice soli, bademe, jaje, žličicu ulja i parmezan pa sve izmiješajte. Posudu za pečenje pizze (promjera 30 cm) obložite papirom za pečenje. Na dno utisnite smjesu s cvjetačom, premažite maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta, da dobije zlaćanu koricu. Preokrenite (stavite novi papir ili prebacite u drugu posudu obloženu papirom) i pecite još 10 minuta.
U tavi zagrijte žlicu ulja pa lagano pirjajte luk. Goveđe odreske pospite začinima. Izvadite luk iz tave, pojačajte vatru pa pecite meso oko 3 minute, uz povremeno okretanje.
Ocijedite rajčicu, premažite osnovu od cvjetače, pospite lukom, češnjakom i paprikom. Narežite odreske na trake pa ih rasporedite po pizzi zajedno sa sirom, maslinama i lišćem cvjetače. Premažite maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta, dok se sir ne rastopi. Prije posluživanja narežite.  

Profimedia (Rex Features)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr