Krem-juha od cvjetače sa slanutkom

Buča i cvjetača mirisni su i aromatični predstavnici hladnijih dana, savršeni u juhama

500 g cvjetače
1 češanj češnjaka
1 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
grančica svježe majčine dušice ili žličica sušene
1 l povrtnoga temeljca
mala limenka slanutka ili 200 g kuhanoga slanutka
2 žlice hladno prešanoga suncokretova ulja
1 žličica mljevene paprike
sol i svježe mljeven papar

Cvjetaču dobro operite i narežite na male komade. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu minutu pirjajte češnjak. Dodajte narezanu cvjetaču, pospite je majčinom dušicom (malo ostavite za ukrašavanje juhe), pojačajte vatru i nastavite pirjati nekoliko minuta. Potom vatru smanjite pa, podlijevajući cvjetaču povrtnim temeljcem, nastavite kuhati još 20-ak minuta, odnosno dok ne bude kuhana.

Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 °C i veliku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Ocijedite i dobro isperite slanutak iz limenke. Odvojite otprilike trećinu i stavite u zdjelicu pa nakapajte suncokretovim uljem i pospite mljevenom paprikom pa dobro promiješajte. Začinjeni slanutak rasporedite po posudi i pecite 10-ak minuta kako bi postao hrskav. Ostatak slanutka umiješajte u juhu od cvjetače i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre, odvojite nekoliko cvatića cvjetače za ukrašavanje pa juhu smiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite prema ukusu.

Ako je juha pregusta, ulijte malo tople vode i kratko je prokuhajte. Vruću juhu ulijte u zdjelice te u svaku stavite dio pečenog slanutka i cvatića cvjetače pa pospite listićima majčine dušice. Uz juhu možete poslužiti grčki jogurt da ga se neposredno prije jela stavi na juhu za zanimljiv hladno-vrući kontrast. Ako volite bogatije juhe, u juhu na kraju kuhanja možete umiješati do 200 ml kiseloga ili vrhnja za kuhanje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr