Tako blizu, a tako daleko? Ova su dva otoka udaljena samo 3,8 kilometara, ali imaju 21-satnu vremensku razliku

Diomedovi otoci, dva mala otoka u Beringovom prolazu poznati su kao jedno od rijetkih mjesta gdje možete, na neki način otputovati u prošlost...

Putovanje između otoka je zabranjeno

Međunarodna datumska granica zamišljena je linija koja prolazi sredinom Tihog oceana, označavajući razliku između kalendarskih datuma. Prelazeći liniju od istoka prema zapadu, trebali biste postaviti sat prema naprijed za jedan dan, dok biste ga prelazeći od zapada prema istoku, trebali vratiti za jedan dan.

Međunarodna datumska granica prolazi od sjevernog do južnog pola, ali nije ravna; umjesto toga ide cik-cak, uzimajući u obzir razne političke granice. Slučajno prolazi upravo između Diomedovih otoka, u Beringovom moru, omogućujući (svojevrsno) putovanje kroz vrijeme prelazeći udaljenost od samo 3,8 km.

BeringSt-close-VEwikipedia

Ne samo da su ova dva otoka udaljena 3,8 kilometra u dvije različite države, već ih vremenski dijeli i 21 sat. Kad je u američkom Malom Diomedu četvrtak u podne, u Velikom Diomedu je petak i 9 sati ujutro.

Diomedes-Islands

Budući da su udaljeni samo nekoliko kilometara, zapravo možete vidjeti s jednog Diomeda drugi, što tehnički znači da možete gledati i u budućnost ili prošlost. Obično biste morali ploviti ili plivati između dva Diomeda, ali tijekom zime navodno se između njih stvara ledeni most koji vam omogućuje da hodate od jednog do drugog. Nažalost, to je lakše reći nego učiniti.

Dvojicu Diomeda odvaja 21-satna vremenska razlika, ali međunarodna datumska granica koja prolazi između njih također djeluje kao granica između Rusije i Sjedinjenih Država. Veliki Diomed ili "Sutrašnji otok" pripada Rusiji, dok je Mali Diomed američki teritorij.

Putovanje između dva otoka je zabranjeno, a strani ribarski čamci koji se približe objema stranama ponekad dobiju neke hice upozorenja od vojnika koji tamo patroliraju.

Izvor: odditycentral.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr