Ulje pulpe pasjeg trna - lijek iznutra i izvana

Ulje pulpe pasjeg trna bogato je karotenoidima, fitosterolima, tokoferolima (vitamin A) i palmitoleinskom kiselinom i jedino je ulje na svijetu koje sadrži zajedno omega 3, 6, 7 i 9 kiseline zbog čega ima snažno protuupalno, baktericidno i regenerativno djelovanje

Pasji ili vučji trn mali je grm u čijim se bobicama kriju snažna ljekovita svojstva. Od njih se dobiva ulje koje je dobro za njegu kože te ljekoviti sok koji se pije za jačanje imuniteta. Ulje pasjeg trna štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, iznimno dobro pomaže kod upalnih kožnih bolesti, a osobito kod atopijskog dermatitisa i rozacee. Zbog visokog udjela beta-karotena, vitamina A, E i provitamina D te rijetke omega-7 masne kiseline, ulje pasjeg trna povećava elastičnost kože, usporava proces starenja te sprečava iritacije.

Ulje se može unositi oralno (2 žličice dnevno) ili koristiti u kozmetičkim pripravcima za sunčanje i protiv starenja jer snažno potiče proizvodnju melanina. Koncentrirano je pa može obojiti kožu ako se koristi u većim dozama – preporučuje se najviše 10-postotna koncentracija (najviše 6 kapi na 30 ml baznog ulja).  

Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr