Sunce kao lijek

Nakon povratka s ljetovanja, mnogi od nas ponovno počinju živjeti u zatvorenim prostorima, daleko od sunca. Naša kolumnistica Marijana Pontoni piše o važnosti izlaganja sunčevim zrakama tijekom čitave godine

Gledajući ljudsku povijest, Sunce je u njoj oduvijek imalo važnu ulogu, a neke su kulture uspjele očuvati Sunce kao središnju figuru u svojim predajama do današnjih dana.

Moderno društvo, pak, teži nas odvojiti od Sunca. Većinu vremena boravimo u stanu ili uredu, do njih se vozimo automobilom, iz kuće ne izlazimo bez naočala... Jednako tako, u modernog se čovjeka javljaju bolesti i poremećaji koji su izravno povezani s nadovoljnim boravkom na suncu. Od sinteze vitamina D, pada imuniteta, poremećaja spavanja, povećane tjelesne težine do depresije. To su problemi koje prepoznaje terapeutska praksa helioterapije, odnosno, terapije suncem.

Izlaganje sunčevim zrakama ne podrazumijeva da zaboravite zdrav razum te se izlažete suncu za zvizdana, kada je sunce najjače. Zaboravili smo da se u sunčevim blagodatima može uživati i tako da boravimo u hladu neomeđeni zidovima. Ako to imamo u vidu, na suncu možemo provesti cijeli dan.

Uz pravilnu prehranu, sunčevo svjetlo može biti ključno za održavanje zdravlja. Stoga, nemojte oklijevati. Već danas otrkrijte sjenovito mjesto gdje možete predahuti, odvojiti malo vremena za sebe ili čak odraditi pokoji radni zadatak. I pozovite i društvo tako da možete uživati zajedno. Zapamtite, sunčeva svjetlost nudi daleko više koristi od puke preplanulosti. I ono što je najljepše, svima je dostupna uz minimalno truda i posve je besplatna! Baš kao i sve dobre stvari u životu...

Marijana Pontoni

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr