Čaj lista masline - davno zaboravljeni lijek za dijabetes, povišen kolesterol, rak, viruse...

Sva pažnja usmjerena je prema maslinovom ulju, ali list masline još je jedan dio stabla masline s jednakim, ako ne i većim, zdravstvenim učincima

Aktivni sastojci lista masline

Maslina prirodno raste na istoku Sredozemlja, a danas se uzgaja i upotrebljava diljem svijeta. Prvi doseljenici iz Španjolske donijeli su stablo masline u Ameriku. Maslina se od davnina upotrebljava u zdravstvene svrhe.

Glavni sastojci lista masline su sekoiridoidi (posebice oleuropein), a tu se nalaze i polifenoli, triterpeni (uključujući oleanolnu kiselinu), te flavooidi rutin, kvercetin i diosmin. Ove tvari čuvaju stablo od oštećenja uzrokovanih patogenima i insektima.

Terapijska primjena

Kardiovaskularni sustav (srčano-žilni sustav)

Pokazalo se da ekstrakt lista masline poboljšava rad kardiovaskularnog sustava raznim mehanizmima: snižava agregaciju trombocita te posjeduje snažne protuupalne i antioksidacijske učinke. Njegovi protuaterosklerotski učinci vidljivi su kod osoba čija prehrana obiluje masnom hranom – upotreba u razdoblju duljem od šest tjedana dovela je do sniženja razina LDL-a i ukupnog kolesterola, kao i smanjenja oksidacije LDL-a.

Hipertenzija (povišeni krvni tlak)

Prvo istraživanje o pozitivnim učincima lista masline na snižavanje povišenog krvnog tlaka publicirano je 1951. godine, nakon čega je napravljen niz drugih studija. Ekstrakt lista masline posjeduje vazodilatacijska svojstva, koja su, zajedno s blokadom kalcijskih kanala tipa L, vjerojatno odgovorna za snižavanje krvnog tlaka. Osim toga, dovodi do povećanja srčane frekvencije.

Dijabetes (šećerna bolest)

U studijama na štakorima, ekstrakt lista masline imao je učinak na snižavanje razine glukoze u krvi. Kada se ekstrakt uzimao 16 tjedana, došlo je do povećanja unosa glukoze iz periferije, što dovodi do povećanja razine inzulina u krvi te snižavanja razine glukoze u krvi i smanjenja oksidacijskih oštećenja.

Antivirusna svojstva

Istraživanja učinaka na viruse pokazala su da ekstrakt lista masline osnažuje imunosni sustav, smanjuje količinu virusnih čestica, ublažava osjećaj kroničnog umora povezanih s virusnim infekcijama te ublažava nuspojave lijekova za liječenje osoba zaraženih HIV-om. Istraživanja na sprečavanju prehlade i gripe pokazala su pozitivan učinak, sa smanjenjem trajanja infekcije u slučaju zaraze. Prema studijama, ekstrakt lista masline posjeduje antivirusnu aktivnost širokog spektra, budući da sprečava sastavljanje virusne membrane i razmnožavanje virusa.

Brojne studije koje su istraživale antivirusna svojstva ekstrakta lista masline pokazale su njegovu učinkovitost u borbi protiv raznih virusa, uključujući viruse parainfluence, virusa herpesa simpleksa, polioviruse 1, 2 i 3, rinoviruse, virus pseudorabijesa, virus Coxsackie, virus vodenih kozica, virus encefalomiokarditisa  i dva soja virusa leukemije – doista impresivan popis!

Antimikrobna i antifungalna svojstva

Ekstrakt lista masline pokazao je antimikrobnu aktivnost protiv širokog raspona patogenih organizama, uključujući bakterije Staphylococcus aureus, E. coli, Candida albicans, Pseudomonas fluorescens, Salmonella i parazita Plasmodium falciparum (uzročnik malarije). Posjeduje aktivnost širokog spektra protiv bakterija, parazita, gljiva i protozoa.

Smatra se da ekstrakt lista masline inaktivacijom enzima ključnih za replikaciju patogena djeluje na niz gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kvasce i parazite.

Antikarcinogena svojstva

Ekstrakt lista masline sadrži veće količine i raznovrsnije polifenole od onih koji su prisutni u ekstradjevičanskom maslinovom ulju, a prisutne su i važne razlike u njihovoj strukturi. Ove razlike dovode do toga da polifenoli iz lista masline imaju snažnija protuupalna svojstva i bolje štite DNA od oštećenja slobodnim radikalima. Ovo dovodi do inhibicije progresije i razvoja raznih vrsta karcinoma, posebice karcinoma ovisnih o hormonima poput raka dojke. Kod njih ekstrakt lista masline ima pozitivnu interakciju s estrogenskim receptorima i poboljšava ishod. Potrebno je provesti dodatna istraživanja u ovim područjima.

Antioksidacijska i protuupalna svojstva

Istraživanje u Australiji iz 2007. pokazalo je da od 55 istraživanih biljaka ekstrakt lista masline posjeduje najveću aktivnost protiv slobodnih radikala, više od dvostruko u odnosu na zeleni čaj i sikavicu (Silybum marianum).

Učinci na živčani sustav

Studije provedene na ekstraktu lista masline pokazale su ublažavanje simptoma Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Njegova protuupalna svojstva kod živčanog sustava, kao i antioksidacijski učinci, ukazuju na bolju propusnost krvno-moždane barijere, smanjenje moždanog edema i poboljšanje u skorovima neurološkog deficita kada se uzima tijekom i nakon začepljenja moždane arterije. Ekstrakt lista masline također je doveo do smanjenja vrijednosti na ljestvici procjene boli putem analgetičkih učinaka.

Učinci na probavni sustav

Iako su učinci ekstrakta lista masline na zaštitni sustav želučane sluznice ispitivani u studijama na štakorima, rezultati su pokazali značajnu aktivnost u zaštiti želučane sluznice te protektivni učinak kod stvaranja ulkusa sluznice, čak i kada su uzrokovani acetilsalicilnom kiselinom. Učinci ekstrakta lista masline bili su usporedivi s lijekom ranitidinom. Smatra se da su ovi učinci posljedica antioksidacijske aktivnosti i/ili visokog sadržaja kvercetina.

Uzimanje lista masline

Budite oprezni ako istovremeno uzimate lijek za povišen krvni tlak ili lijekove za razrjeđivanje krvi budući da im se može pojačati aktivnost, iako je to samo teoretska mogućnost koja nije dokumentirana.

Oralna doza je 500-2000 mg dnevno u obliku čaja ili 5 mL triput dnevno u obliku glicetrakta (tekućeg pripravka s glicerolom). Ovi pripravci su odlični za djecu jer ne sadrže alkohol. Doze za djecu su smanjene.

Iako je velik udio istraživanja proveden na štakorima, sve u svemu ekstrakt lista masline pokazuje golem potencijal u borbi s nizom ljudskih bolesti. Usporediv je s lijekovima ekvivalentnog učinka te je malo ili nimalo toksičan. Na Mediteranu se već tisućljećima sigurno upotrebljava kao lijek te kao dio prehrane.

Izvor: wellbeing.com.au

 

Tena Ožegić