Ako ste tek krenuli s postom, jedna namirnica olakšat će vam 'napadaje gladi'

Ako ste novi u postu i ako uvrstite zdrave masnoće poput MCT ulja, olakšat ćete si taj pothvat. Jer, to je izvrstan alat koji olakšava tijelu proces prilagodbe na sagorijevanje masnoće kao goriva i kao rezultat toga osjećaj gladi bit će manji

Napadaji gladi

Ako ste tek krenuli u isprekidani post (prestanak unošenja hrane na određeni vremenski period u danu), evo nešto što vjerojatno već znate - post može biti težak. Pogotovo na početku, kada se vaše tijelo prilagođava vašem vremenski ograničenom rasporedu za jelo; mogli biste iskusiti napadaje gladi.

Trebali biste, naravno, slušati svoje tijelo i poštivati njegove signale - budite sigurni da ste odabrali plan koji nije preintenzivan za vas. Ali ako vam treba malo dodatne podrške tijekom razdoblja posta, stručnjak za funkcionalnu medicinu i član mbg kolektiva Will Cole, ima rješenje.

Ključ je, kaže, MCT ulje. To je kratica za trigliceride srednjeg lanca ili masne kiseline srednjeg lanca. Pojednostavljeno, masti koje se prirodno nalaze u kokosovom i ulju palminih koštica te mliječnim mastima. "Ako ste novi u postu, pokušajte to doživjeti kao vrstu prijelazne hrane", dijeli na mindbodygreen podcastu.

Kako MCT ulje može olakšati post?

Da biste razumjeli kako MCT ulje olakšava post, prvo trebati naučiti što su ove zdrave masti: MCT ulje označava "trigliceride srednjeg lanca" ili "masne kiseline srednjeg lanca" i obično se ekstrahira iz kokosovog ulja, ulja iz palminog zrna i mliječnih masti - poput maslaca napravljenog od mlijeka krava koje su pasle travu ili gheeja.

Kao što kaže njegovo ime, MCT ulje je zasićena masnoća srednjeg lanca, za razliku od zasićene masti dugog lanca. "Potpuno se različito koriste i metaboliziraju u tijelu", dodaje Cole. "Ta se vrsta zasićenih masnoća ponaša drugačije."

Prema Coleu, istraživanje pokazuje da MCT pomažu da dulje osjećate sitost uravnotežujući hormone koji kontroliraju apetit.

"Vaš metabolizam to voli", dodaje Cole. Konkretno, MCT mogu pomoći metabolizmu u vašem tijelu da postane sagorijevač masti, umjesto da oglašavaju alarm nakon što sva glukoza iz hrane sagori. Istraživanje je pokazalo da naročito laurinska kiselina - MCT koja se nalazi u kokosovom ulju - može stvoriti održiviju ketozu (ili kada vaš metabolizam sagorijeva masnoće kao gorivo umjesto glukoze), a drugo istraživanje pokazuje da može čak i povećati brzinu metabolizma.

U prijevodu to znači: Tijekom posta želite da vaše tijelo sagorijeva masnoće za gorivo, tako da se duže održava bez trošenja dodatnih kalorija. Budite strpljivi, pogotovo ako ste potpuno novi u ovoj vrsti posta. MCT ulje može pomoći tijelu tijekom ovog procesa: “Praktički ga smatram kondicijskom hranom za adaptaciju na masti", kaže Cole, i može vam pomoći da izbjegnete krize gladi.

Kako uključiti MCT ulje u svoj post?

Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja MCT ulja je miješanje u šalici crne kave (za koju stručnjaci kažu da ima toliko minimalnih kalorija da ne bi smjelo ometati post). Slobodno umiješajte kokosovo ulje, maslac napravljenog od mlijeka krava koje su pasle travu ili ghee u svoju kavu (ili kupite bocu MCT ulja, koje je često bez okusa).

Možete ga uliti i u čaj - što god volite piti ujutro. Ili, kaže Cole, "Možete ga samo pojesti sa žlice." Kad god se osjećate nervozno, žlica kokosovog ulja ili gheeja može vam pomoći da budete siti do vremena za jelo.

Izvor: www.mindbodygreen.com

 

Tena Ožegić