Nejodirana sol, da ili ne?

Hrvatska agencija za hranu upozorava na unos jodi u trudnoći, a stručnjakinja za zdravu prehranu Dunja Gulin objašnjava dobivamo li dovoljno joda ako ne jedemo jodiranu sol...

Himalajska sol jedna je od nejodiranih

Himalajska sol jedna je od nejodiranih

Posebne, nejodirane vrste soli u Hrvatskoj konzumira 11,2 posto stanovništva – pokazalo je istraživanje Hrvatske agencije za hranu, iz koje, međutim, upozoravaju kako je među onima koji koriste nejodiranu sol 70 posto žena, i to najviše u fertilnoj dobi, od 25. do 34. godine života. Nedostatan unos joda tijekom trudnoće i dojenja, napominje se u istraživanju, može uzrokovati zaostajanje djeteta u psihomotornom razvoju. Neke od nejodiranih soli su himalajska sol, cvijet soli, crna sol te još 11 vrsta.

Nerafinirane i nejodirane soli - bogat izvor minerala

Gabrijela Pajić