Djeca i hrana: kako ih naučiti da vole jesti

Predstavljamo vam nekoliko savjeta kuharske zvijezde Aine McAteer koji će vašim mališanima otvoriti apetit i svaki obrok pretvoriti u poučnu i zabavnu igru

Kuharska zvijezda Aine McAteer potječe iz velike irske obitelji, a uz djetinjstvo koje je provela na tom zelenom otoku vežu je najljepša sjećanja na trenutke kada je kuhala s majkom. U međuvremenu, toliko je usavršila ovu vještinu da je postala osobna kuharica mnogih holivudskih zvijezda, a svoju kuharicu 'Za djecu' (izdavač Planetopija) posvetila je najmlađoj publici.

"Istinski vjerujem da je naše najdragocjenije ulaganje u očuvanje planeta Zemlje naučiti djecu da prihvate i poštuju jednostavan i prirodan način življenja. Školujemo ih da postanu odvjetnici, računovođe ili da ostvare profesionalnu karijeru koju sami odaberu, ali pritom se vrlo malo pozornosti posvećuje presudim životnim vještinama kao što su briga za tijelo i kako se pravilno hraniti", kaže Aine McAteer. Evo njezinih savjeta:

Nudite zdravo – ako u kući držite samo zdravu hranu, djeca će je jesti. Ako mijenjate loše prehrambene navike, počnite polagano i nemojte odustajati. Kad idete u kupnju, napravite zalihe zdrave hrane koju će vaša djeca rado jesti. Zabavno ih je voditi u kupnju i dopustiti im da sami biraju hranu. Čak ih možete naviknuti da čitaju etikete. Tako će ne samo vježbati čitati nego i stjecati naviku vrijednu za cijeli život.

Pravi je trenutak tajno oružje.
Počnite primjećivati kad vam je dijete gladno i onda mu ponudite pareno povrće (šparoge, zelene mahune itd.) kao toplu užinu. Ako je gladno, pojest će sve što mu ponudite. Ako dijete ogladni npr. prije večere, ponudite mu zdravu užinu jer ako čekate večeru i pritom mu svejedno date veliku užinu, sigurno neće pojesti zdrav obrok.

Odbacite predrasudu da djeca ne jedu povrće jer to nije istina. Ponudite im sve što želite i riješite se negativnih očekivanja. Obratite pozornost na to kako govorite o zdravoj hrani. Izbjegavajte situacije u kojima djetetu nudite sladoled ako pojede povrće. Jednostavno podržavajte dijete hvaleći ga kako lijepo jede i zagrlite ga kad pojede zdrav obrok. To doista pali!

Zabavno je nabacivati smiješna imena hrane dok se jede.
Ja katkad tjesteninu nazivam leptirićima, a smeđu rižu pčelicama. Moja je mama recitirala smiješne pjesme dok nas je hranila, a ja sam im se uvijek veselila. Možete se pretvarati da ste trbuh i da u njegovo ime govorite koliko voli povrće, ili se pretvarajte da hrana skače u trbuh i slično. Budite luckasti i kreativni. Možete uključiti i jednostavno objašnjenje da zdrava hrana čovjeka čini sretnim, da omogućuje bolje skakanje itd. Takvim ćete pristupom djeci pružiti novo razumijevanje prehrane. Također, možete reći: „Mi ne jedemo pržene krumpiriće jer nisu dobri za naša tijela, jer se ne sviđaju našem trbuhu.“ A djeca će zasigurno poželjeti učiniti ono što je zdravo.

djeca
Hranu ponudite s osmijehom i radošću i nemojte je povezivati s nekom disciplinskom mjerom. („Moraš ovo jesti dok mi jedemo desert jer nisi jeo na vrijeme“ – izbjegavajte takve situacije!) Budite spremni ponuditi zdravu užinu prije spavanja.

Imajte strpljenja. Nemojte ih siliti. Mala količina zdrave hrane bolja je nego da ne pojedu ništa. I nemojte odustajati. Imajte na umu da vam dijete neće umrijeti od gladi. Naučite djecu da kažu kad su sita. Odglumite da trbuh može govoriti i upitajte: „Čujem li ja to tvoj trbuh kako kaže hvala na ovoj ukusnoj hrani, sada sam sit?“ A kad vam dijete kaže da je sito, bez obzira na to što možda mislite da nije dovoljno jelo, veselo ga nagradite što je to primijetilo i dopustite mu da se udalji od stola. Podsjetite ga da poslije može još jesti oko ogladni. Najbolje bi bilo ne nuditi slatko ako vam se čini da nije dovoljno jelo.

Mnogu djecu odbija zbrka na tanjuru, tako da je dobra zamisao na tanjuru odvojiti različite vrste namirnica. Porcije neka budu male kako ih ne biste opterećivali. Poslužite porcije dovoljno velike za zdravu prehranu. I osjetite radost kada traže još. Imajte na umu da je jedan zdravi obrok bolji od tri nezdrava. Nije stvar u količini, nego u kvaliteti.

Promatrajte raspoloženje djece i otkrijte što je povezano s prehranom. Ako su djeca izvan kontrole ili plačljiva, mala količina bjelančevina (npr. kockice kratko parenog tofua) ili malo prženih orašastih plodova ili graška može pomoći da se uzemlje. Uključite djecu u pripremu hrane. Čak ako ste umorni i želite biti sami, dajte im neki zadatak. Djeca se obožavaju igrati sirovim tijestom pa neka ga mijese. Djeca obožavaju jestivo bilje (a tko ga ne voli?!).

Izbjegavajte vezanje uz točno određeno vrijeme obroka. Budite spremni nuditi male obroke cijelog dana. Na kraju, kako dijete sazrijeva, samo će prihvatiti raspored objeda. A sve dotad, opustite se i uživajte s djecom – hranite ih prekrasnom hranom!
Naučimo djecu da razmišljaju o prehrani

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr