Pilates: pitanja i odgovori

Mirela Anić, ovlaštena trenerica i instruktorica pilates metode, odgovorila nam je na najčešća pitanja vježbača pilatesa

Primjenjuje li se pilates u profesionalnom sportu?

Pilates se u drugim zemljama već dugo primjenjuje kao dio opće kondicijske pripreme sportaša, zbog sprječavanja sportskih ozljeda i povećanja učinkovitosti u konkretnom sportu. Osmišljava se posebno za svaki sport, tako da ono što se najviše troši u određenom sportu poveća svoju stabilnost i da se sanira mišićni disbalans, što je česta posljedica. Kod nas se naslućuju tek tragovi primjene pilatesa u sportu, ali je problem u nedovoljnom obrazovanju trenera koji se libe dodatnog specijalističkog obrazovanja pa određene dijelove pilatesa primjenjuju pogrešno i nedovoljno. Nadam se da će se ovaj trend uskoro promijeniti te da će i naši sportaši imati velike koristi od pilatesa, kao što imaju njihovi inozemni kolege.

Zašto pilates uvijek vežemo uz vježbe s velikom loptom?

Popularizacijom pilatesa u Hrvatskoj stvorile su se neke predrasude koje je danas teško izbrisati. Osim one da je to nekakvo istezanje za žene, nastala je i ona o velikoj lopti kao glavnom i jedinom rekvizitu, što je opet išlo u korist onoj prvoj predrasudi. Iako se velika lopta, kao pokretna baza oslonca, često upotrebljava, ona je ipak samo jedan u nizu rekvizita. Dapače, ona je pomagalo novijeg datuma. Uz nju, tu je mnogo nestabilnih baza, rekvizita za snagu i sprava, što zajedno čini smisao ove metode i pomaže u postizanju velikih rezultata kod rekreativaca i sportaša.

Je li trening učinkovitiji ako nakon njega osjetim bolove u mišićima?

Treninzi koji često završavaju velikim bolovima u mišićima nisu dobri. Oni su očekivani nakon dugih stanki bez treninga, kod izmjene programa ili primjene neke nove vježbe, otpora ili načina. No ako se u ustaljenim režimima javljaju stalno, riječ je o pogrešnom doziranju opterećenja. Posebnost treninga pilatesa očituje se u pravoj mjeri, što istodobno relaksira, puni energijom i odmara za daljnje obveze. Zbog uključenosti daha u svaku vježbu i zbog posebne pozornosti koja se daje fazama istezanja mišića (nakon njegova jačanja), vježbač bi trebao imati osjećaj da nakon treninga može odraditi još jedan. Sam trening treba biti dovoljno zahtjevan i primjereno intenzivan, ali ne smije uzrokovati dugotrajnu bol u mišićima, nakupljanje mliječne kiseline, zamor mišića te na kraju nemotiviranost vježbača.

 

mirela2

Trebaju li me nakon pilatesa boljeti leđa, kukovi, koljena?

Bolovi u leđima, kukovima i koljenima nisu dobri nakon bilo koje vrste treninga, a kamoli nakon pilatesa koji bi ih trebao ublažiti. Razlog može biti pogrešno postavljanje početnog položaja tijela prije vježbe, pogrešni oblik vježbe ili prevelik otpor i broj ponavljanja. Ipak, ako je riječ o grupnim treninzima gdje nema izravne kontrole vježbača, mogući su bolovi nakon prvih nekoliko treninga, zbog nedostatka svjesnosti i potrebnog upoznavanja metode. No bolovi ne smiju potrajati jer su oni indikator pogrešnih kretnji. U tom slučaju preporučila bih nekoliko privatnih satova kako bi se otkrio uzrok, nakon čega se vježbač može na siguran način uključiti u grupu.

Koja je razlika između treninga na spravama za pilates i na podlogama?

Pilates na spravama i onaj na podlogama u idealnim bi se uvjetima trebali nadopunjavati, u skladu s potrebama klijenta. Kod nas je već uobičajena praksa da se na spravama provode privatni, a na podlogama grupni treninzi. No razlika između njih druge je prirode. Sprave pružaju inicijalne otpore bolje i stalnije nego podloge. Stoga su one bolje za rekreativce početnike koji još ne mogu osvijestiti dio tjelesne muskulature te su dobar korektiv u kretnjama. Ali ti su otpori dobrodošli i kod naprednih rekreativaca kojima treba dodatni izazov. Sprave mogu pomoći i u postavljanju tijela tako da vježba bude sigurnija, da ne uzrokuje neželjene tenzije i da pridonosi dodatnoj stabilnosti i pokretljivosti svih segmenata tijela. No i rad samo s vlastitim tijelom u prostoru ima svoju svrhu, tako da pilates na podlogama nije samo nužan u nedostatku sprava već je i potreban kako bi se tijelo testiralo u višefunkcionalnim obrascima. U svakodnevnim aktivnostima sami smo sa svojim tijelom, stoga treba osvijestiti takve kretnje. Moja je preporuka njihova kombinacija, tj. ukupnost pilatesa.

Postoje li različite vrste pilatesa?

Osnovna je podjela na tradicionalni i suvremeni pristup pilatesu. Prvi rade kako je sam Pilates nekad radio, a ovi drugi nadogradili su Pilatesovo učenje novim znanstveno utemeljenim spoznajama o tijelu. Postoje, nadalje, određene podvrste ili stilovi. Tako neki programi spajaju neke komplementarne metode s pilatesom, u želji da ga učine raznovrsnijim. Iako je sva slava u genijalnom umu osnivača ove metode, neki treneri svojom kreativnošću i iskustvom nadograđuju izvornika, čineći ga bogatijim i suvremenijim te time stječu pravo biti njegovim nasljednicima.

Ima li treniranje pilatesa jednom tjedno učinka?

Trenirati jednom tjedno integracijski program kao što je pilates imat će velikog utjecaja na tijelo. Uvjet je kontinuitet. Pilatesova struktura treninga poboljšava mnogo funkcionalnih sposobnosti tijela, stoga i s jednim treningom na tjedan, tijekom duljeg razdoblja, možete očekivati rezultate. Posebno ako trenirate još neke druge sportove ili se rekreirate. Nadopunjavanje jednim treningom pilatesa učinit će pristup tijelu i umu cjelovitijim.

Mireline savjete o pilatesu možete pronaći na internetskoj stranici www.bm-pilates.com

Mirela Anić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr