Jeste li već upoznali Yin jogu?

Yin joga je nježan i revitalizirajući stil joge koji spaja meditaciju i klasičnu hatha jogu. Želite li povećati fleksibilnost zglobova, pojačati protok energije, osnažiti imunitet i stabilizirati emocionalno i mentalno stanje, ovo bi mogao biti stil joge u kojem ćete uživati

Gipkost tijela i uma

Yin joga je specifična na mnogo načina. Prikladna je za početnike, kao i za sve razine prethodnog iskustva. Prilikom vježbanja yin joge mišići su uglavnom pasivni, opušteni, no svaki se položaj dugo zadržava. Možete početi tako što ćete položaj zadržati tri minute, potom produljivati, do četiri ili pet minuta. Ne morate brojiti minute, no ako želite, možete pokraj sebe postaviti sat da biste provjeravali vrijeme.

Smirujuća glazba ili vaša omiljena mirnija glazba također vam mogu poslužiti kao vremenski podsjetnik: jedna pjesma – jedna asana, tj. jogijski položaj. Kad se udobno smjestite u asanu, važno je da zadržite tijelo potpuno mirno i prepustite se.

Na razini tijela, yin jogom ćete ubrzati cirkulaciju te pokrenuti pranu, životnu energiju koja će neometano teći unutarnjim energetskim kanalima. U jogi su to nadi, a u kineskoj medicini poznati su kao meridijani. Neometani tok prane obnovit će sva vaša tkiva i organe. Yin joga povećava fleksibilnost tijela, gipkost zglobova i vezivnih tkiva te opušta mišićne ovojnice (fascie), u kojima se često nakuplja puno napetosti.

Dvotjedni Yin joga kućni izazov

Mentalni izazov

Dugo zadržavanje tijela u istom položaju pokrenut će izazov na mentalnoj razini. Naš brzi um često nam šalje misli, osjećaje i impulse koji nas mogu izbaciti iz mirnoće tijela. Stoga je vježbanje yin joge pravi izazov u kojemu osvješćujemo tijelo i osjete koji se postupno pojačavaju kako odmiče vrijeme nepomičnog položaja tijela. Prilika je to da opazimo osjete i prihvatimo ih onakvima kakvi jesu. To će biti lakše uz stabilan ritam disanja, pri čemu je važno produbiti dah. Četiri sekunde traje udah i četiri sekunde traje izdah –  to je ritam koji smiruje um.

Yin joga jedna je vrsta mindfulness meditacije u čijem su središtu dah i tijelo. Upravo zato je vrlo smirujuća, pa će nas osloboditi tjeskobe i stresa te uravnotežiti tijelo i um. Sebe iznutra jačamo fizički i mentalno. Razvijamo strpljivost koju možemo iskoristiti u svakoj neizvjesnoj i stresnoj situaciji. Razvijamo samosvijest u kojoj možemo prepoznati svoje tijelo i emocije te prihvatiti sebe s više nježnosti i suosjećanja.

Jin joga - njegovanje ženskog principa

 

Senka Ljubić, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr