Domaći ledeni čaj koji se ne kuha

Dok se "kuhamo" na visokim temperaturama, ne pada nam na pamet bilo što kuhati, posebno čaj. No ljubitelji ledenog čaja nisu osuđeni na kupovne napitke pune šećera – ledeni čaj "po svojoj mjeri" moguće je napraviti i bez kuhanja i čekanja da se čaj ohladi, a okus mu neće biti gorkast kao kad se spravlja od kuhanog čaja

1 litra vode
4 filtar-vrećice ili 4 žličice čaja u listićima
dodaci po izboru: sladilo (med, rižin slad, nektar od agave…), limunov ili drugi voćni sok, listići začinskog bilja (npr. metvice), začini (cimet, đumbir)

Vodu sobne temperature ulijte u staklenku ili vrč pa dodajte čaj (čaj u listićima najbolje je staviti u "jaje" za kuhanje čaja kako ga poslije ne biste morali procijediti). Staklenku ili vrč poklopite pa ostavite u hladnjaku 6 do 12 sati. Uklonite filtar-vrećice ili listiće čaja pa zasladite po ukusu te, ako želite, umiješajte limunov sok ili neki drugi dodatak.

Dio vode, primjerice četvrtinu, možete zamijeniti voćnim sokom pa čaj ostaviti da odstoji u toj mješavini. I začine i svježe začinsko bilje možete dodati prije ostavljanja u hladnjaku pa će njihov okus biti intenzivniji.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr