Najljepši božićni sajmovi u Europi

Koji europski gradovi, osim naravno našeg prelijepog Zagreba, imaju pažnje i posjeta vrijedne božićne sajmove? Pogledajte!

Beč, Austrija
Više od 20 raskošnih „pop-up” sela ispunjava najljepše trgove i prkosi dojmljivim imperijalnim pozadinama kao što su dvorci Schönbrunn i Belvedere. Najstarija je Vienna Christmas Dream na Rathausplatzu, sa 150 tradicionalnih štandova koji se nalaze ispred Gradske vijećnice. Želite li nešto drugačije, posjetite Umjetnički Advent na Karlsplatzu gdje ima mnogo unikatnih umjetnina. Hrana je organska, a u živoj zabavi sudjeluju i pirotehničari s koreografijama te eterični hodači na štulama. Vienna Christmas Dream otvoren je do 26. 12., a Umjetnički Advent do 23. 12.

Prag, Češka
Prag izgleda poput bajke čitave godine, a uoči Božića dobiva poseban dodir svjetlucave ljepote. U središtu je glavni gradski trg s velikim božićnim drvcem ukrašenim svjećicama i štalom sa životinjama koje djeca mogu pomaziti. Prošetajte između crveno popločenih drvenih koliba iz kojih se smiješe drvene igračke, vezena čipka i tradicionalni božićni ukrasi kao što su češke staklene čaše, i svakako se pogostite kobasicama, trdelnikom i medovinom. Sajam je otvoren do 6. siječnja 2019.

božić bruxellesBruxellesBruxelles, Belgija
Briselski božićni sajam najveći je u Belgiji, s više od 200 koliba u kojima se prodaju sve vrste sezonskih suvenira i poslužuje beskrajan niz slastica – "tartiflette", pereci, kamenice i ukusne belgijske čokoladice. Tu je i klizalište, lunapark s vrtuljkom i ogromnim hali-galijem, te čitavim sazviježđem božićnih svjetala. Ne propustite noćni spektakl na glavnom trgu gdje prekrasne zgrade oko trga koji je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, tvore pozadinu za koreografski prikaz svjetla i glazbe. Sajam je otvoren do 6. siječnja 2019.

Amsterdam, Nizozemska
Amsterdam možda nema posebnu božićnu tržnicu, ali to grad je sprječava da izgleda izuzetno svečano. Na svim redovnim tržnicama nude se sezonski specijaliteti, Koninklijk theater carre postavio je Svjetski božićni cirkus, a ispred Rijksmuseuma je klizalište. A tu je i Amsterdamski festival svjetla koji ispunjava ulice, kanale i parkove čarobnim svjetlećim instalacijama. Dok šetate među njima, kušajte krafnu „oliebollen”. Amsterdamski sajam svjetla traje do 20. siječnja 2019.

Nürnberg, Njemačka
Ovaj bavarski grad dom je jednog od najstarijih i najomiljenijih njemačkih svečanih sajmova. Ovdje je strogo zabranjeno sve moderno pa su starinski štandovi prekriveni crveno-bijelim tendama prepuni tradicionalnih proizvoda. Potražite anđele u zlatnoj foliji, rezbarene drvene svijećnjake, „Springerle” (zanimljivo dizajnirani keksi s aromom anisa) i lokalni specijalitet „Zwetschgenmännle”, male figurice od suhih šljiva i oraha. Sajam je otvoren do 24. prosinca.

božić kopenhagenKopenhagen
Kopenhagen, Danska
Kopenhagen je inače pomalo hladan grad, ali za Božić postaje topao i ugodan. Njegove kamenom popločene ulice i trgovi mirišu na kuhano vino i pečene bademe, stabla su ukrašena lampicama, a udobni barovi osvijetljeni svijećama, puni su ljudi koji piju „hygge” i „glogg” (začinjeno kuhano vina). U središtu svega svijetli Tivoli gdje se na malim drvenim štandovima prodaju božićni ukrasi i ”æbleskiver” (kuglice od palačinki posutih šećerom), a tu su naravno i vuneni puloveri, praščići od marcipana i svijećnjaci. Sajam Tivoli je otvoren do 31. 12. za druge sajmove datume pogledajte na: visitcopenhagen.com

Manchester, Velika Britanija
Prošle godine mančesterski božićni sajam proglašen je u online anketi najboljim u Velikoj Britaniji. Korisnici Instagrama nazvali su ga najpopularnijim u Europi, što nije loše budući da je prvi put postavljen 1999. godine na jednoj lokaciji. Sada se proširio na 10 različitih lokacija, s 300 štandova na kojima se prodaju darovi, umjetnine, hrana i piće. Na glavnom Albert trgu nalazi se velika gradska vijećnica koju krasi veliki, svjetleći Djed Božićnjak. Sajam je otvoren do 22. prosinca

Strasbourg, Francuska
Strasbourg ima svoj božićni sajam Christkindelsmärik od 1570. godine, pa nije čudno što se prozvao ‘Capitale de Noël’. Lijepe kuće u povijesnoj jezgri obogaćene su ukrasima, kamene ulice su raskošno osvijetljene, a na trgu Place Kléber nalazi se velika jelka, ukrašena vilinskim svjećicama. Tradicija je prisutna u svemu – darovima, hrani koja uključuje „bredele” - aromatizirane kekse koje možete ponijeti kući i njima ukrasiti svoje božićno drvce. Sajam je otvoren do 24. prosinca.

božić strasbourgStrasbourg

Izvor: www.skyscanner.net

Pripremila Snježana Krčmar