Uživajte u kolovozu uz Sensu i knjigu

Uz vaš omiljeni časopis, koji je na kioscima od petka 2. kolovoza, ovog mjeseca možete nabaviti i limitirani paket sa Sensom i knjigom za samo 39 kn! U paketu smo vam pripremili bestselere na temu duhovnog, emocionalnog i tjelesnog zdravlja u izdanju V.B.Z.-a. Pogledajte popis knjiga koje možete nabaviti uz Sensu i pronađite idealno štivo za ljeto. Pakete sa Sensom i knjigom na kioscima možete naći do 21. rujna

Ljeto je ljepše i ispunjenije uz novu Sensu

 

Eve Ensler: Dobro tijelo

„Knjiga 'Dobro tijelo' počela je iz mene i moje pretjerane opsjednutosti vlastitim 'nesavršenim' trbuhom. Svoj samoprijezir sam zapisivala, snimala, pokušavala mu otkriti izvore porijekla. Ovdje sam, za razliku od 'Vagininih monologa', sama svoja žrtva, svoj vlastiti progonitelj. Naravno, oružja za pretvaranje same sebe u žrtvu spremno su me čekala.

Koncept savršenog tijela programiran je u mene još od rođenja. No, bez obzira na kulturološke utjecaje i pritiske, moja opsjednutost salom, moje stalne dijete, tjelovježbe, neprekidna zabrinutost bili su dovoljni. Ja kupujem te časopise. Ja pristajem na ideal ljepote. Ja vjerujem da plavuše s ravnim trbusima znaju tajnu. Ono što puno više zastrašuje od vlastitog narcizma je gorljiva potreba za mijenjanjem vlastitog oblika, a ona se poput zaraze sve više širi svijetom.

U posljednjih šest godina posjetila sam više od četrdeset zemalja. Vidjela sam nezaustavljivo, podmuklo trovanje: krema za izbjeljivanje kože u Africi i Aziji prodaje se jednako dobro kao pasta za zube; majke osmogodišnjakinja u Americi dozvoljavaju uklanjanje rebara kako djevojčice kasnije ne bi morale brinuti o dijetama; petogodišnjakinje na Manhattanu rade stroge asane kako se ne bi udebljale i u javnosti osramotile svoje roditelje; djevojčice u Kini i na Fidžiju se izgladnjuju i povraćaju nakon jela; Korejke brišu tragove Azije sa svojih kapaka... Popis je iz dana u dan sve duži.

Već tri godine vodim dijalog sa svojim trbuhom. Ušla sam u svoj trbuh, u to mračno, vlažno podzemlje, kako bih otkrila tajne koje skriva. Pričala sam sa ženama u kirurškim centrima na Beverly Hillsu, na senzualnim plažama Rio de Janeira, u gimnastičkim dvoranama u Mumbaiju, New Yorku, Moskvi; u užurbanim i natrpanim salonima ljepote u Istanbulu, Južnoafričkoj Republici i Rimu. Osim u iznimnim slučajevima, žene koje sam susretala prezirale su najmanje jedan dio svoga tijela.

Gotovo uvijek je postojao jedan dio koje su htjele promijeniti; svakoj od tih žena je noćni ormarić bio prepun proizvoda pomoću kojih će ili transformirati, ili sakriti, ili ukloniti, ili izravnati, ili izbijeliti neki dio svoga tijela. Skoro svaka žena je vjerovala da će se, ako joj to uspije, sve ostalo samo po sebi posložiti na pravo mjesto. Naravno, radilo se beskrajnoj borbi koja uvijek za posljedicu ima slomljeno srce.

Neki od monologa iz Dobrog tijela temelje se na riječima poznatih žena kao što su Helen Gurlev Brown i Isabella Rossellini. Ti monolozi, koji su plod niza razgovora sa svakom od tih fascinantnih žena, nisu snimljeni intervjui već interpretacije života koje su mi one ponudile. Neki drugi likovi se temelje na stvarnim životima. Mnogi su izmišljeni". - Eve Ensler

knjiga

Prof. dr. Vida Demarin i suradnice: Hrana za mozak – Jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje

Prof. dr. Vida Demarin, neuropsihijatrica, ugledna je autorica brojnih stručnih knjiga i udžbenika iz područja neurologije. „Hrana za mozak“ knjiga je koja će pomoći svakome od nas da održimo svoj mozak zdravim, mladim i vitalnim kako bi nas besprijekorno služio do duboke starosti. Znanstveno je dokazano da hrana ima velik utjecaj na zdravlje i funkcioniranje mozga. Poznato je da kemijske tvari koje unosimo hranom u svoj organizam snažno utječu na naše pamćenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje, no istodobno su važne u liječenju i sprječavanju mnogih bolesti – od karcinoma do depresije. Zato iskoristimo informacije koje nam nudi ova knjiga i pripremajmo najzdraviju hranu za svoj mozak!knjiga

Ellen J. Langer: Vratite svoj biološki sat unatrag

Ellen J. Langer, profesorica psihologije na Harvardu, već više od trideset godina proučava vezu između uma i tijela te kako i koliko način razmišljanja može utjecati na to da se osjećamo mlađima i budemo zdravi. Jedno od njezinih najpoznatijih istraživanja, kada je pokusnu skupinu muškaraca starije životne dobi na tjedan dana vratila u uvjete u kojima su živjeli dvadeset godina ranije, pokazalo je spektakularne rezultate: njezinim se ispitanicima poboljšao vid, sluh i pamćenje, počela im je ponovno rasti kosa, imali su bolji apetit, bili živahniji, spretniji, pokretljiviji i, općenito, osjećali su se bolje. Tajna njihova pomlađivanja i vitalnosti bila je u načinu na koji su razmišljali!

Svoje dosadašnje znanstvene spoznaje Ellen Langer objedinila je i predstavlja nam ih u ovoj intrigantnoj knjizi. Na jedan sasvim nov način bavi se našim zdravljem – vidom i sluhom, životnom dobi i starenjem, demencijom, tjelesnom težinom, karcinomom, srčanim bolestima…, ali i srećom, kao osnovnim životnim začinom.

Knjiga "Vratite svoj biološki sat unatrag" podučava nas što sve trebamo činiti kako bismo što dulje ostali zdravi i mladi te živjeli kvalitetno i sadržajno; dovoljne su tek suptilne promjene u našem načinu razmišljanja i izražavanja da promijenimo ukorijenjene životne navike koje nam štete. Uz psihologiju mogućnosti otvorimo svoj um i nemojmo razmišljati da je stvari nemoguće promijeniti. Sputavani ograničenjima i predrasudama vrtimo se u začaranom krugu bolesti, nemoći i problema, no kad ponovno ujedinimo svoj um i tijelo, granice nestaju i ono što može činiti naš um, može i naše tijelo!

knjiga 

Maria Treben: Spriječite i liječite alergije

Činjenica je da danas sve više ljudi pati od alergija, pa bismo mogli reći da su alergije jedna od najraširenijih bolesti suvremenog svijeta i zahvaćaju sve dobne skupine. Bronhijalna astma, rinitis, peludna groznica, kožni osipi, ekcemi i svrbež, samo su neke od različitih vrsta alergija s kojima se susrećemo.

U knjizi „Alergije" Maria Treben, glasovita stručnjakinja za liječenje ljekovitim biljem, poučit će nas kako uz pomoć čudesnih ljekovitih biljaka možemo spriječiti i liječiti različite vrste alergija. Njezini savjeti i upute pomoći će nam da se izliječimo „bez kemije” – dovoljno je samo posegnuti za darovima iz prirodne Božje ljekarne koja nas okružuje.

Nadalje, u ovoj knjizi pronaći ćete detaljne opise alergija, a osim savjeta o primjeni ljekovitoga bilja i općih savjeta o liječenju alergija, možete pročitati sve što vrijedi znati o ljekovitom bilju i domaćim lijekovima, uz detaljan opis i ilustracije ljekovitih biljaka koje preporučuje Marija Treben. Slijede biljni recepti za liječenje alergija, a pisma zahvale i svjedočanstva izliječenih pacijenata potvrđuju djelotvornost ljekovitog bilja koje preporučuje ova velika travarka.

Iz sadržaja:

- Alergije i njihovo liječenje ljekovitim biljem

- Što je vrijedno znati o ljekovitom bilju

- Popis i ilustracije ljekovitih biljaka Marije Treben

- Općeniti savjeti za sprječavanje bolesti

 knjiga

Dr. Candace B. Pert: Molekule emocije -  Znanost u pozadini medicine uma i tijela

Zašto se osjećamo kako se osjećamo? Kako naše misli i emocije utječu na zdravlje? Jesu li tijelo i mozak međusobno neovisni ili funkcioniraju povezano? I u kojoj mjeri? Što je to tijeloum?

Ocjena kako doslovce sve bolesti obuhvaćaju psihosomatsku komponentu čak i kad nisu izazvane psihosomatskim čimbenicima još ne tako davno bila je dočekivana sa skepsom. Najnovija tehnološka dostignuća omogućila su, međutim, da se istraže molekularni temelji emocija, zahvaljujući čemu se uvidjelo kako su molekule emocija u neraskidivoj vezi s čovjekovom fiziologijom, kako kemijske tvari u tijelima čine dinamičnu informacijsku mrežu koja povezuje um i tijelo.

Pert tvrdi baš to – da mozak/um ne završava u predjelu vrata, da emocije povezuju um i tijelo u tijeloum. Molekule emocija (peptidi) upravljaju svim sustavima tijela i taj komunikacijski sustav zapravo je dokaz inteligencije tijelouma, inteligencije dovoljno mudre da bi težila zdravlju.

Knjiga je istovremeno i autoričina ispovijest o njezinu znanstvenom radu, o svemu onome s čime se suočila i sukobila odbacivanjem kartezijanske podjele čovjeka na tijelo i dušu. Tu je, kaže, bila načinjena osnovna pogreška – koja je znanstvenike i liječnike priječila šire, holistički, misliti o čovjekovu zdravlju.

 knjiga

Dr. Fred Alan Wolf: Mala knjiga velikih ideja – gdje znanost susreće duhovnost

Prema mišljenju mnogih jedan od najvažnijih pionira u području svjesnosti, fizičar Fred Alan Wolf (ili dr. Quantum) cijenjen je među znanstvenicima i duhovnim vođama u čitavom svijetu, zbog svog pionirskog rada kojim povezuje znanstvenu i duhovnu misao. Nedavno prikazan u filmskom fenomenu Koji k… uopće znamo?!, on je također nagrađivani autor 12 knjiga.

U ovoj Maloj knjizi, dr. Quantum jasno i duhovito predstavlja velike ideje u obliku dragulja mudrosti koje možete progutati u jednom zalogaju. Pokrivajući sve od kvantno-fizikalne konstrukcije naše svakodnevne stvarnosti, do paralelnih svemira te odnosa među pojedincima i veće svijesti univerzuma, Mala knjiga velikih ideja pruža zapanjujuće svjež, novi način gledanja na svijet. Poklanja vam svemir u vama!

 knjiga

Gerry Spence: Osobna sloboda u sedam lakih koraka

Zagledan u suvremeni način života, Gerry Spence posvuda vidi robove koje paralizira zgrtanje novca, strah od siromaštva, nekretnine, šefovi, hipotekarni krediti i, više od svega, lisičine vlastita uma. Oko nas, i u nama su – kaže – sile koje bi nam rado zanijekale najsvetije pravo – pravo na slobodu.

U sustavu ropstva ključno pitanje je jednostavno. Možemo li se osloboditi? I ako možemo, kako? Odgovor je da nijedan sustav, ma kako slobodan bio, nijedna osoba, ma kako moćna, niti jedna politička stranka, nijedan poslodavac, roditelj, prijatelj – nitko nas ne može osloboditi osim nas samih. Mi se sami možemo osloboditi… Kad god nam dan prođe na jedan način, mi smo ga zasigurno – doživjeli.

Ako se, međutim, ista rutina ponovi drugi dan mi nismo doživjeli ništa drugo nego jedan dan – onaj prvi. Neki ljudi prožive cijeli život dosadno ponavljajući taj prvi dan, dan za danom i napokon umru, a da su živjeli tek nešto malo više od onoga jednoga dosadnog dana svog života. Rutina, navika i strah od nečeg novog postali su potkupljivi kradljivci slobode. Provjerite svoje navike i riješite se onih koji vas svode na robovanje istosti!

knjiga

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr