Švedski doček ljeta u Parku Maksimir

U subotu, 15. lipnja 2019., na livadi kod Vidikovca u Parku Maksimir veleposlanstvo Švedske i Švedski Poslovni Klub, u suradnji s partnerima projekta – Mali plac, Mali piknik i Trčaona, organiziraju proslavu švedskog blagdana Midsommar pod nazivom ’’Švedski doček ljeta’’. Velike i male posjetitelje očekuje mnoštvo zabave, igara, iznenađenja, pjesme i plesa, ukusnih zalogaja, a moći ćete iskušati i novi fitness trend koji potječe iz Švedske - plogging

Program Švedskog dočeka ljeta će voditi Ida Prester, a sve počinje u 15 sati tradicionalnom švedskom pauzom koju Šveđani zovu FIKA, koja uključuje kavu, švedske kolače i druženje.

Radionice za mališane

Od 15.30 sati slijedi program za djecu stariju od tri godine koji će trajati do 17 sati. Djeca će se moći zabaviti na radionici izrade tradicionalnih vjenčića od cvijeća i radionici bojanja drvenih švedskih Dala konjića, jednog od najpoznatijih simbola Švedske.

Radionice su besplatne, a detalji o prijavama mogu se pronaći na Facebook linku:
https://www.facebook.com/events/322037291802204/

Za mlađe posjetitelje, organizirana je i čitaonica dječjih priča švedskih autora kako bi mogli uživati u dogodovštinama Pipi Duge Čarape i drugih junaka. Bit će tu i igara koje se svakog Midsommara igraju diljem Švedske poput povlačenja konopa, skakanja u vrećama, te utrke s jajima. Program za najmlađe završava pjesmom i plesanjem tradicionalnih švedskih plesova oko zelenilom ukrašenog Midsommar stupa koji simbolizira plodnost i buđenje prirode.

Novi fitness trend: joggiranje uz sakupljanje smeća

Od 17 sati, sa školom trčanja „Trčaona“ organizirana je plogging trka, novi fitness trend koji potječe iz Švedske, a uključuje sakupljanje smeća u prirodi tijekom joggiranja. Sudjelovati mogu svi koji se prijave putem prijavnice na internetskoj stranici Trčanje.hr:

http://www.trcanje.hr/plogging-ili-kako-trcanje-moze-pomoci-u-ocuvanju-okolisa/12396/

Svi koji prikupe barem malo otpada dobit će zahvalnicu za sudjelovanje kao mali znak pažnje. Rukavice i vreće za otpad dobit će svi sudionici na startu.

Piknik i Mamma Mia

Večernji program Švedskog dočeka ljeta počinje u 18 sati, a uključuje druženje na Midsommar pikniku uz švedsku glazbu i šaroliku ponudu lokalnih OPG-ova s Malog Placa koji će prodavati eko proizvode tijekom cijelog večernjeg eventa te projekciju filma „Mamma Mia! Here we go again“ koja kreće u 21 sat. Dio dekica i jastuka za piknik osigurat će organizatori, ali svakako ponesite i svoje kako ih ne bi manjkalo.

Švedski doček ljeta u Parku Maksimir

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr