Dobitnice knjige 'Znam zašto ptica u kavezu pjeva' su...

Prva od šest autobiografskih knjiga kultnog statusa, 'Znam zašto ptica u kavezu pjeva', najpoznatija i najprevođenija je knjiga memoara Maye Angelou, legendarne američke književnice, pjesnikinje i aktivistkinje za ljudska prava, i prvi je put prevedena na hrvatski jezik. U našoj nagradnoj igri pitali smo vas što vi mislite zašto ptica u kavezu pjeva. Ovo su odgovori koji su osvojili knjigu

1. Ptica pjeva ne zato što ima odgovor, rješenje, već zato što ima pjesmu. Metafora za daj ono što imaš jer u davanju sebe - a ptici je pjesma samo njeno svojstvo i bit postojanja - krije se život.
Katija Ferri, Trpanj

2. Sve što poznaje je ne osobito velik prazan prostor oko nje, tek posudice za hranu i vodu i rešetke. Rešetke kroz koje cijeli svijet izgleda drugačije. Izlomljeno i iskrivljeno. Ne onako kako ga vide svi ostali. Slobodno i pregledno.

Ali.

Ptica ima svoj ključ u slobodu. Ptica ima lijek za svoju čežnju. Ptica ima pjesmu za svijet. Ptica ima nešto samo svoje, nešto što je skupljala u srcu. Godinama. Taložila suzama da bi na kraju postalo slatko kao med. Taj njen pjev - glas duše.

Melem za sve poput nje. Zarobljene, a slobodne.

Ptica pjeva jer je ptica. Ptica pjeva jer je to sve što ima. Na taj način ona živi - kroz svoju pjesmu. I tako živi svoju najljepšu melodiju života.
Jelena Valentić, Stari Mikanovci

 
3. Ptica u kavezu pjeva jer je ptica. Jer je pjev ono što ona jest. Jer smo mi ono što jesmo bez obzira na okolnosti. Samo to ljudi nažalost često zaboravljaju. Zaboravljaju da su božanska bića. I da trebaju u svim okolnostima biti ono što jesu. Ptica to zna. Da okolnosti ne mijenjaju njenu bit.
Maja Božić, Zagreb

O knjizi i o njenoj autorici doznajte više na sljedećoj poveznici

znam zašto ptica u kavezu pjeva

 

 

 

 

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr