Uvod u meditaciju

U meditaciji se ne traži spas samo zbog zdravstvenih problema. Možete joj se posvetiti i ako želite biti sretniji. Naime, živčana aktivnost povezana sa srećom kod dugogodišnjih meditanata povećana je 700 - 800 posto. Meditacija otvara um i dopušta mu da manifestira našu unutarnju dobrotu i vrline

Tjera stres i priziva sreću

Tijelo automatski reagira na stres kako bi nas obranilo, ali taj se refleks koji nam spašava život i upozorava na nadolazeću opasnost može osvetiti zdravlju ako je podražaj dugotrajan. Meditacija je protuteža. Smanjuje razinu hormona stresa, umiruje živčani sustav i čini nas otpornijima na stres.

Meditacijom se smanjuje potrošnja kisika, usporava rad srca i disanje i bude se alfa, delta i theta moždani valovi koji se aktiviraju kada spavamo ili u stanju duboke relaksacije – upravo suprotno fiziološkim promjenama koje su reakcija na stres. Istraživanja potvrđuju dobrobit meditacije za mnogobrojne probleme poput kroničnih bolova, neugodnih simptoma PMS-a, astme, depresije, neplodnosti, migrena, visokog krvnog tlaka i mnogih drugih. Ozdravljenje proizlazi iz skladnog odnosa uma i tijela.

Neka američkih istraživanja u posljednjih deset godina dokazuju da se meditacijom snižava krvni tlak jednako kao i najčešće korištenim lijekovima, ali bez neželjenih popratnih učinaka. Nadalje, da meditanti mogu smanjiti kronične bolove za više od 50 posto te da tri četvrtine ljudi koji pate od nesanice nakon relaksacije i meditacije mogu zaspati u 20 minuta. Relaksirajućim tehnikama olakšavaju se i bolovi u donjem dijelu leđa, oni uzrokovani artritisom i glavobolja.

Osnovni koraci

Pronađite svoje mjesto
Za početak trebate pronaći mjesto u svojem domu gdje možete biti u miru i tišini. Ako mu posvetite poseban kutak, meditiranje će vam lakše prijeći u naviku. Treba vam samo malo mjesta u vašoj omiljenoj prostoriji. U početku se pobrinite da vas nitko ne uznemirava, a poslije, kad budete imali više iskustva, duhovni mir moći ćete pronaći bilo gdje.
Sjednite
Udobno se smjestite kako biste se mogli potpuno opustiti i zatvorite oči. Sjednite na pod i prekrižite noge. Možete sjediti i u drugim položajima – noga do noge, polulotos, lotos, a i na stolcu. Bitno je da vam je kralježnica ravna i, ako sjedite na podu, da su koljena na podu. Zbog toga probajte sjediti na nečemu povišenom, npr. na jastuku ili složenoj deki. Ako vam je i dalje neudobno, ne ustručavajte se leći na pod.
Počnite bez žurbe
Počnite laganom vježbom deset udisaja i izdisaja, koja je odlična za ublažavanja nemira, briga ili ljutnje. Lagano dišite brojeći u sebi; udahnite brojeći jedan, izdahnite, ponovno udahnite, brojite dva, izdahnite ... Nemojte utjecati na disanje, budite samo svjedok njegova toka, svjesni udaha i izdaha. Ponavljajte brojeći do deset dvadesetak minuta jednom ili dva puta na dan.
Prepustite se
Nemojte odmah očekivati velike rezultate, budite zadovoljni što god osjetili. Budite strpljivi i istodobno znatiželjni. Ne trebate osjećati krivnju ako jedan dan propustite meditaciju.
Neka uđe u naviku
Pokušajte meditirati ujutro nakon buđenja ili navečer, kada su obveze iza vas, ili jednostavno pronađite vrijeme koje vam najviše odgovara, primjerice, pauza za ručak.
Pitajte učitelja
Meditirati možete sami, ali nakon nekog vremena javit će se neizbježna pitanja. Za pomoć se obratite učitelju meditacije. Kao što se u svakodnevnom životu za neka delikatna pitanja najbolje obratiti stručnjaku, tako je i s meditacijom. Specijalne tehnike meditacije najbolje je naučiti od stručne osobe.

meditacijaIsprobajte nekoliko sljedećih meditacija


Stil meditacije: Pozornost
Podrijetlo: Budistička tradicija
Kako se vježba: Budite sada i ovdje. Usmjeravajući pozornost na dah, polako ćete postajati svjesni sadašnjeg trenutka. Pokušajte prihvatiti ono što jest u sadašnjem trenutku ne razmišljajući o budućim planovima. Udobno sjedeći zatvorite oči i pustite misli da slobodno dolaze i prolaze ne fiksirajući se ni na jednu. Ako vam misli odlutaju, vratite pozornost na disanje. Rezultat je čist i miran um.
Za koga je: Za svakoga, a posebno za ljude s pretrpanim dnevnim rasporedom i one koji žele naučiti kako se usredotočiti na trenutak u kojem se nalaze, a ne na buduće planove i zadaće.

Stil meditacije: Mantra
Podrijetlo: Vedska tradicija
Kako se vježba: Ponavljanjem riječi, zvuka ili mantre (fraze) možete razviti stupanj koncentracije koji će vam pomoći u prevenciji ometajućih misli koje se vrzmaju po umu. Tiho ili glasno izgovarajte „om“ ili neku drugu riječ koja vam odgovara, primjerice „mir“. Nakon višestrukog ponavljanja osjetit ćete da su vam um i tijelo u stanju dubokog mira.
Za koga je: Za nemirne i nespokojne ljude koji vječno na pameti imaju tisuće misli.

Stil meditacije: Meditacija u pokretu (joga, tai chi, qigong, meditacija u hodu)
Podrijetlo: Joga potječe iz hinduističke, tai chi i qigong iz taoističke tradicije, a u budističku tradiciju spada meditacija u hodu
Kako se vježba: Graciozni svjesni pokreti u kombinaciji s pravilnim disanjem pomažu u smirenju tijela i obnovi energije. Cilj je postizanje harmonije između duhovne i tjelesne energije te umirivanje uma dok je tijelo pod naporom. U svakom slučaju vi vježbate fizičku aktivnost s usredotočenošću i namjerom uma koji je posvećen svakom pokretu.
Za koga je: Za ljude koji uživaju u vježbanju i kretanju ili one koji žele stvari iskusiti i fizički i mentalno.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr