Kantarionovo ulje - napravite sami

Kantarion ili ulje gospine trave jedan je od osnovnih preparata domaće kućne ljekarne. Cijenjeno je u narodu od davnina, kao antivirusni, antibakterijski i antimikobni lijek. Uberite gospinu travu i ove godine sami napravite kantarion

Donosi sunce u život

Kantarion ili ulje gospine trave jedan je od osnovnih preparata domaće kućne ljekarne. Cijenjeno je u narodu od davnina, kao antivirusni, antibakterijski i antimikobni lijek kojim se tretiraju u prvom redu problemi s kožom - rane, opekline, porezotine, čirevi, akne, ožiljci, ali i proširene vene, hemoroidi, reuma, upale živaca i mišića. Drugo važno djelovanje gospine trave je ono "žensko" - ona pomaže kod upale jajnika, cista, gljivica, a čaj gospine trave regulira hormone i tjera tjeskobu.

Gospina trava (Hypericum perforatum) "sunčeva" je biljka - dobila je ime po Hiperionu, grčkom bogu sunca, bere se u doba godine kad je sunce najjače (od kraja lipnja do kraja srpnja) i ima zlatnožute cvjetiće poput sunca. Zbog snažne energije Sunca, u posljednje se vrijeme o njoj puno govori kao o snažnom antidepresivu.

Branje

Gospinu travu najbolje je brati u području sa što manje onečišćenja. Za izradu kantarionova ulja koriste se cvjetići i pupoljci, a za čaj se suše cvjetovi s dijelom biljke. Berite gospinu travu pažljivo (nikako je ne čupajte s korijenom!) i poslije odvojite dio za čaj te dio za kantarionovo ulje, s kojeg ćete skinuti samo cvjetiće i pupoljke.

Najbolje je da uberete što više pupova jer je u njima skriveno najveće blago gospine trave - crvena uljasta tvar puna hipericina, nositelja ljekovitih svojstava. Stisnete li pupoljak, iz njega će se iscijediti tamnocrvena izlučevina po kojoj kantarionovo ulje i dobije boju, i što je crvenije, to je bolje. Kad se pupoljak otvori u cvijet, uljasta tvar hlapi na suncu, čime se smanjuje njena koncentarcija.

kantarionZa ulje je najbolje ubrati što više pupoljaka kantarionZa čaj se suše cvjetići i dio biljke

Priprema

Svježe ubrane cvjetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih iziđu sitni kukci i da biljka malo "povene". Potom njima rahlo napunite čitavu staklenku (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno prešanim uljem. U našim je krajevima najuobičajenije ekstradjevičansko maslinovo ulje, no možete koristiti i ulja makadamije, lješnjaka, koštica marelice, hladno prešani suncokret, badem...

Maslinovo ulje, naime, ima velike molekule i ne prodire duboko kroz kožu pa ga je dobro koristiti za kožne probleme. Ali za probleme s venama, cirkulacijom, reumu, upale... bolje je kantarionovo ulje s makadamijom, lješnjakom i ostalim uljima koja se lakše i dublje upijaju. Najbolje je da napravite jednu teglicu s maslinovim, a jednu s nekim drugim uljem.

Tegllicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mjestu 40 dana. Možete je svaki dan zatvoriti poklopcem pa protresti, ali i ne morate, važno je da su cvjetovi potopljeni u ulju. Nakon 40 dana procijedite ulje kroz cjediljku pa kroz gazu i stisnite cvjetiće da sve ulje iscijedite iz njih. Prelijte u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mjestu.

Korištenje

Ulje je najbolje potrošiti u roku od godine dana. Važno je znati da je kantarion fototoksičan i ne smije se koristiti za izlaganje suncu, međutim izgorite li, možete se njime lagano namazati nakon sunčanja.

Drugi dio gospine trave koji ste ubrali ostavite na tamnom, prozračnom i suhom mjestu, raspoređen na čistu tkaninu i osušite za čaj koji ćete piti u tjeskobne zimske večeri.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr