Gospina trava - moćna ženska biljka

Ova trajnica žutih cvjetova ima umirujuće djelovanje pa se čaj preporučuje za tegobe s kolitisom i drugim upalnim stanjima crijeva. Odlična je i protiv tjeskobe i živčane napetosti. Pripravci od gospine trave preporučuju se i za depresivna stanja

Korištenje

Macerat gospine trave (kantarion) ima antiseptična i protuupalna svojstva. Možete ga koristiti za brže zacjeljivanje rana ili opeklina, za masažu koja opušta bolne mišiće, protiv neuralgije i išijasa te kod narušene vaginalne flore koja se očituje svrbežom. Izvana namažite iritirano genitalno područje tri, četiri puta dnevno, a navečer možete na pamučni uložak nanijeti veću količinu i pustiti da djeluje preko noći.

U mužaru ili zdjeli zgnječite 25 grama svježih cvatućih vrhova da puste svoj crveni pigment pa dodajte 250 ml maslinova ulja. Mješavinu čuvajte u staklenci na tamnom mjestu 40 dana, potom procijedite kroz pamučnu gazu. Gotovi macerat čuvajte u tamnoj boci na hladnom i tam­nom mjestu (ne u hladnjaku).

Uzgoj

Sije se tijekom travnja u lončanice, a odgovara joj propusna, suha zemlja, obilje sunca ili djelomična sjena. Cvjetove berite sa stabljikom u kolovozu, najbolje kada je podjednak broj neotvorenih pupoljaka i već procvjetalih cvjetova.

Kantarionovo ulje - napravite sami

Žaklina Matijević Hohnjec, fitoterapeut

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr