Gospina trava: lijek za ženske bolesti i antidepresiv

U posljednje vrijeme puno se o njoj govori zbog snažnog antidepresvnog djelovanja, no osim toga, čaj od gospine trave svaka žena koja drži do svojeg zdravlja trebala bi imati u svojem domu. Evo zašto

Čaj od gospine trave

Dobrobiti: umirujuće djeluje na živčan sustav, održava razinu serotonina normalnom, liječi poremećaje spavanja, uklanja umor, tugu, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlična je za uklanjanje simptoma PMS-a i menopauze (posebice čestih promjena raspoloženja), dobra je protiv svih ženskih bolesti, uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im pomogla u pravilnom razvoju spolnih organa.

Gospina trava - moćna ženska biljka

Način pripreme: veliku žlicu gospine trave prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan.

Napomena: čaj treba piti 6-8 tjedana bez prestanaka i onda napraviti pauzu od 3 tjedna, nakon čega se ponovno može piti. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko tjedana. Dok ste pod terapijom, ne izlažite se suncu jer je biljka fototoksična – može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži. Također, poništava djelovanje kontracepcijskih pilula.

Gospina trava (Hypericum perforatum) dražesna je biljka žarkih žutih cvjetova koja je ime dobila po grčkom bogu Sunca Hiperionu. Mnogi narodi upotrebljavali su je u obredima kojima su slavili solsticij. Vrlo je ljekovita i bere se kad je sunce najsnažnije – za vrijeme vladavine astrološkog znaka Lava. U modernoj medicini o njoj se u posljednje vrijeme puno govori zbog snažnog antidepresivnog djelovanja.

Znanstvenici tvrde da je za tretiranje depresije djelotvorna kao Prozac, samo bez nuspojava. Ima i mnoga druga ljekovita djelovanja: u Njemačkoj je uobičajeno davati čaj maloj djeci i djeci u pubertetu da bi se lakše nosila s hormonalnim promjenama.

Kad brati, kako sušiti gospinu travu te kako napraviti kantarionovo ulje doznajte ovdje

Hana Dervović i Adrijana Đurđan, Park božanske energije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr