Vježbe za mindfulness na poslu

Nježno vraćanje pažnje na sadašnji trenutak, na dah, tijelo ili osjećaje koji upravo struje našom nutrinom – bit je mindfulnessa, sve potrebnije vještine koja nas uči pribiranju i usporavanju uvijek aktivnog uma. Znanstvenici su dokazali da mindfulness štiti naše tjelesno i psihičko zdravlje, čak ublažava bolove, liječi depresiju i umanjuje anksioznost

1. Kad se vozite na posao, pokušajte to činiti sporije nego inače. Neka vam crvena svjetla na semaforu budu podsjetnik da usmjerite pozornost na disanje.

2. Dok hodate prema poslu, pri svakom koraku obratite pažnju na to kako se osjećate.

3. Prije nego što uključite kompjutor, nekoliko puta duboko udahnite.

4. Opustite se i na putu do kuće, umjesto da vam i taj dio dana protekne u uobičajenoj žurbi. Počnite već u automobilu, čim pokrenete motor. Pronađite radio­postaju koju inače ne slušate. Dišite. Zapitajte se jeste li tijekom dana imali barem jednu situaciju koja vam je donijela pozitivno iskustvo?

5. Prije nego što uđete u svoj dom, ako vas tamo čekaju ukućani, provedite nekoliko trenutaka u automobilu ili ispred kuće. Osvijestite svoje tijelo, tenzije koje osjećate u mišićima ili u određenim dijelovima tijela i samo pustite da te misli i osjećaji budu prisutni u tijelu.

Mindfulness: Meditacija kao psihoterapija

15-dnevni vodič za mindfulness: 15 vježbi za ljepotu življenja u sadašnjem trenutku

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr